Eperszelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • késhegynyi sütőpor
  • 0,5 csomag vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj

Töltelékhez:

  • 2 tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 dl tej
  • 2 ek cukor
  • 3 dl tejszín
  • 15 dkg eper
  • 2 tk zselatin

Díszítéshez:

  • 15 dkg eper
  • 1 csomag piros tortazselé
  • citromlé

Elkészítése:

A lisztben elmorzsoljuk a hideg vajat, hozzáadjuk a többi alapanyagot, összegyúrjuk, majd fél óráig a hűtőben pihentetjük. 2-3 mm vastagságúra kinyújtjuk, egy kisebb méretű tepsibe tesszük, villával megszurkáljuk, és 180 fokon megsütjük.

A krémhez a pudingport, a tojássárgáját, a cukrot és a tejet összekeverjük, majd sűrűre főzzük. A kihűlt krémhez hozzákeverjük az áttört epret és a felvert tejszínhabot, végül a megolvasztott zselatint. A krémet a kihűlt tésztára kenjük majd hűtőben megdermesztjük.

Ezután lehet eperszemekkel díszíteni, majd vízben felfőzött, citromlével ízesített tortazselével leönteni.

Forró vízbe mártott éles késsel szeleteljük.

Tipp:

Számomra az egyik legfinomabb gyümölcsös sütemény az eperszezon alatt. Készíthető más gyümölcsökkel is, én már próbáltam. Áfonyával, málnával és szederrel is isteni. :) Haladó szakácsoknak, háziasszonyoknak ajánlom.

Aki több személyre készíti, annak ajánlom a tésztát dupla mennyiségből készíteni. Akkor kb. 30 x 20-as méretű lapot kapunk. A töltelék elég így is, csak akkor nem lesz olyan vastag a szelet. A képen így készült a süti.