Egyszerű bejgli recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók 2 rúd bejglihez:
A tésztához:
- 50 kg liszt
- 25 dkg margarin
- 5 dkg porcukor
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 2 dl tej
- 2 dkg élesztő
- csipet só
- reszelt ciromhéj ízlés szerint
A töltelékhez:
- 25 dkg darált dió
- 25 dkg darált mák
- 20 dkg kristálycukor
- 2 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- reszelt ciromhéj ízlés szerint
Kenéshez:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
Elkészítése:
A tésztához a langyos tejben feloldjuk a porcukrot, majd az élesztőt felfuttatjuk benne. A lisztet tálba szitáljuk, a margarint felolvasztjuk. A liszthez először az élesztős tejet és a tojás sárgákat hozzá keverjük, majd a margarint, a csipet sót, illetve a reszelt citromhéjat. A tésztát jól összedolgozzuk: viszonylag kemény, rugalmas tésztát kell kapnunk. Meleg helyen pihentetjük, ameddig elkészítjük a töltelékeket.
A darált diót és mákot külön tálba rakjuk, és összekeverjük 10–10 dkg kristálycukorral és 1-1 dl tejjel. A vaníliás cukrot szintén kétfelé osztjuk és a töltelékekhez keverjük. Ha szeretjük, keverhetünk hozzá mazsolát és reszelt citromhéjat is.
A tésztát 2 részre osztjuk és gáztepsi méretű téglalapokat nyújtunk belőle. A tölteléket kb 1 cm vastagságban eloszlatjuk a tészta teljes felületén, majd óvatosan feltekerjük. A két rudat a tepsibe helyezzük, figyelve arra, hogy sütés közben még kelnek.
A bejglik tetejét megkenjük az 1 tojás sárgájával, amihez 1 kanál tejet is keverhetünk, hogy még szebb színe legyen. 200 fokos sütőben kb 50 perc alatt szép aranybarnára sütjük.