Egyszerű bejgli

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók 2 rúd bejglihez:
A tésztához:

  • 50 kg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 5 dkg porcukor
  • 2 tojás sárgája
  • 1 tojás sárgája
  • 2 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • csipet só
  • reszelt ciromhéj ízlés szerint

A töltelékhez:

  • 25 dkg darált dió
  • 25 dkg darált mák
  • 20 dkg kristálycukor
  • 2 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • reszelt ciromhéj ízlés szerint

Kenéshez:

  • 1 tojás sárgája

Elkészítése:

A tésztához a langyos tejben feloldjuk a porcukrot, majd az élesztőt felfuttatjuk benne. A lisztet tálba szitáljuk, a margarint felolvasztjuk. A liszthez először az élesztős tejet és a tojás sárgákat hozzá keverjük, majd a margarint, a csipet sót, illetve a reszelt citromhéjat. A tésztát jól összedolgozzuk: viszonylag kemény, rugalmas tésztát kell kapnunk. Meleg helyen pihentetjük, ameddig elkészítjük a töltelékeket.

A darált diót és mákot külön tálba rakjuk, és összekeverjük 10–10 dkg kristálycukorral és 1-1 dl tejjel. A vaníliás cukrot szintén kétfelé osztjuk és a töltelékekhez keverjük. Ha szeretjük, keverhetünk hozzá mazsolát és reszelt citromhéjat is.

A tésztát 2 részre osztjuk és gáztepsi méretű téglalapokat nyújtunk belőle. A tölteléket kb 1 cm vastagságban eloszlatjuk a tészta teljes felületén, majd óvatosan feltekerjük. A két rudat a tepsibe helyezzük, figyelve arra, hogy sütés közben még kelnek.

A bejglik tetejét megkenjük az 1 tojás sárgájával, amihez 1 kanál tejet is keverhetünk, hogy még szebb színe legyen. 200 fokos sütőben kb 50 perc alatt szép aranybarnára sütjük.