Diós zserbó recept
Hozzávalók:
A tésztához:
- 60 dkg finomliszt
- 30 dkg margarin
- 1 dl tej
- 1,5 dl élesztő
- 0,5 dl rum, vagy aroma
- 10 dkg cukor
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 mk szódabikarbóna
- csipetnyi só
A töltelékhez:
- 40 dkg darált dió
- 40 dkg sárgabaracklekvár
- 30 dkg cukor
Egyéb hozzávalók:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája a tészta lekenéséhez
Tetejére:
- 2 tábla étcsokoládé
- kevés vaj
Elkészítése:
A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, a tejet meglangyosítjuk és felfuttatjuk benne az élesztőt. A rumot is meglangyosítjuk, majd feloldjuk benne a cukrot. Az élesztős tejet a liszthez öntjük, majd a tojások sárgájával, a szódabikarbónával és egy csipet sóval tésztát gyúrunk. Letakarva 1 órára hűtőbe helyezzük.
A diót összekeverjük a lekvárral és a cukorral.
A tésztát három részre osztjuk és lisztezett deszkán, gáztepsi nagyságú lappá nyújtjuk.
Az egyiket lapot margarinnal kikent tepsibe fektetjük, majd a diókrém felét rásimítjuk, erre kerül a második tésztalap. A maradék diót rákenjük, majd a harmadik tésztával betakarjuk. Tojássárgával megkenjük, villával megszurkáljuk és egy kicsit pihentetjük. Előmelegített sütőben megsütjük.
Amikor kihűlt a csokit a vajjal vízgőz felett felolvasztjuk és rákenjük. Megvárjuk, amíg megdermed, majd szeleteljük.