Diós zserbó

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 60 dkg finomliszt
  • 30 dkg margarin
  • 1 dl tej
  • 1,5 dl élesztő
  • 0,5 dl rum, vagy aroma
  • 10 dkg cukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 mk szódabikarbóna
  • csipetnyi só

A töltelékhez:

  • 40 dkg darált dió
  • 40 dkg sárgabaracklekvár
  • 30 dkg cukor

Egyéb hozzávalók:

  • 1 tojás sárgája a tészta lekenéséhez

Tetejére:

  • 2 tábla étcsokoládé
  • kevés vaj

Elkészítése:

A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, a tejet meglangyosítjuk és felfuttatjuk benne az élesztőt. A rumot is meglangyosítjuk, majd feloldjuk benne a cukrot. Az élesztős tejet a liszthez öntjük, majd a tojások sárgájával, a szódabikarbónával és egy csipet sóval tésztát gyúrunk. Letakarva 1 órára hűtőbe helyezzük.

A diót összekeverjük a lekvárral és a cukorral.

A tésztát három részre osztjuk és lisztezett deszkán, gáztepsi nagyságú lappá nyújtjuk.

Az egyiket lapot margarinnal kikent tepsibe fektetjük, majd a diókrém felét rásimítjuk, erre kerül a második tésztalap. A maradék diót rákenjük, majd a harmadik tésztával betakarjuk. Tojássárgával megkenjük, villával megszurkáljuk és egy kicsit pihentetjük. Előmelegített sütőben megsütjük.

Amikor kihűlt a csokit a vajjal vízgőz felett felolvasztjuk és rákenjük. Megvárjuk, amíg megdermed, majd szeleteljük.