Diós-szilvás pite recept

Hozzávalók:
Tészta:
- 23 dkg liszt
- 1-2 ek porcukor
- csipet só
- 11 dkg vaj
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 ek víz
Töltelék:
- 10 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 11 dkg darált dió
- 2,5 dkg liszt
- 1 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS + 1 sárgája
- reszelt narancshéj
- fahéj
- szilva
Máz:
- 2-3 ek szilvalekvár
- pici rum
- 2-3 ek víz
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit egy tálba tesszük, majd robotgéppel elkezdjük összekeverni. Amint kezd összeállni, kézzel még egy kicsit összegyúrjuk, majd egy piteformába kézzel belelapogatjuk. (Lehet kinyújtani is, és úgy belehelyezni, de szerintem így egyszerűbb.)
30 percre hűtőbe tesszük pihentetni. Ezután kivesszük, és nehezékkel (pl. bab) töltött sütőpapírt helyezünk rá.
Előmelegített sütőben, közepes lángon (170 fok) 15 percig elősütjük. A sütőből kivéve a nehezéket eltávolítjuk, és hagyjuk kicsit hűlni. Közben el lehet készíteni a töltelékek.
A vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral elkezdjük kikeverni. Ezután hozzákeverjük az egész tojást és egy tojássárgáját, majd hozzáadjuk a darált diót, végül a lisztet is. Addig keverjük, hogy sima állagú legyen a töltelék.
Az elősütött tésztára ráöntjük, és a tetejét kirakjuk félbevágott szilvával. (A szilva húsos fele legyen felfelé!) Előmelegített sütőben, közepes lángon (170 fok) kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
Egy edénybe tesszük a lekvárt, a vizet, és az ízlés szerinti mennyiségű rumot, majd állandó keverés mellett pár percig főzzük. Ezzel a forró mázzal lekenjük a sütőből kivett tészta tetejét.
A piteformában hagyjuk kihűlni, majd tálaláskor a tetejét porcukorral megszórjuk.
A diós-szilvás pite kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 6 g
Szénhidrát: 36 g
Zsír: 18 g
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 klasszikus nagymama féle süti vendégváráshoz
A nagymama sütijeinek nincs párja, hiszen mindig tele vannak szeretettel és
Tovább olvasom »
Gyümölcsös sütés nélküli torták: 10 kipróbált recept
1. Erdeigyümölcs torta recept Hozzávalók: Hozzávalók egy 30 cm-es tortaform
Tovább olvasom »
8 kipróbált képviselőfánk recept, amikkel nem érhet csalódás
A képviselő fánk az egyik legkedveltebb magyar desszert, amit sokan gyermek
Tovább olvasom »
A nagy konyhai robotgép teszt: nem mindig a legdrágább a legjobb
A Teszt Plussz Magazin nemcsak a magyar-, hanem a globális piacot is vizsgá
Tovább olvasom »
10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »