Diós-szilvás pite recept

Hozzávalók:
Tészta:
- 23 dkg liszt
- 1-2 ek porcukor
- csipet só
- 11 dkg vaj
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 ek víz
Töltelék:
- 10 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 11 dkg darált dió
- 2,5 dkg liszt
- 1 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS + 1 sárgája
- reszelt narancshéj
- fahéj
- szilva
Máz:
- 2-3 ek szilvalekvár
- pici rum
- 2-3 ek víz
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit egy tálba tesszük, majd robotgéppel elkezdjük összekeverni. Amint kezd összeállni, kézzel még egy kicsit összegyúrjuk, majd egy piteformába kézzel belelapogatjuk. (Lehet kinyújtani is, és úgy belehelyezni, de szerintem így egyszerűbb.)
30 percre hűtőbe tesszük pihentetni. Ezután kivesszük, és nehezékkel (pl. bab) töltött sütőpapírt helyezünk rá.
Előmelegített sütőben, közepes lángon (170 fok) 15 percig elősütjük. A sütőből kivéve a nehezéket eltávolítjuk, és hagyjuk kicsit hűlni. Közben el lehet készíteni a töltelékek.
A vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral elkezdjük kikeverni. Ezután hozzákeverjük az egész tojást és egy tojássárgáját, majd hozzáadjuk a darált diót, végül a lisztet is. Addig keverjük, hogy sima állagú legyen a töltelék.
Az elősütött tésztára ráöntjük, és a tetejét kirakjuk félbevágott szilvával. (A szilva húsos fele legyen felfelé!) Előmelegített sütőben, közepes lángon (170 fok) kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
Egy edénybe tesszük a lekvárt, a vizet, és az ízlés szerinti mennyiségű rumot, majd állandó keverés mellett pár percig főzzük. Ezzel a forró mázzal lekenjük a sütőből kivett tészta tetejét.
A piteformában hagyjuk kihűlni, majd tálaláskor a tetejét porcukorral megszórjuk.
A diós-szilvás pite kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 6 g
Szénhidrát: 36 g
Zsír: 18 g
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 különleges és csodás torta telis-tele csokival!
Ez a válogatás a csokirajongók álma: krémes, mousse-os, gyümölcsös, sőt még
Tovább olvasom »
Batyuk sokasága: töltött falatkák minden alkalomra
Ebben a válogatásban találsz édességeket túróval, epres-túrós változatokat,
Tovább olvasom »
Kolbász minden mennyiségben: leves, főétel, sós sütemény, kelttészta
Ha szereted a karakteres, húsos ízeket, a kolbász az egyik legjobb barátod
Tovább olvasom »
Könnyed habcsók alapú krémes, gyümölcsös desszert. Igen, ez a Pavlova!
A Pavlova a desszertek királynője: egyszerre habos, roppanós és ellenállhat
Tovább olvasom »
Galuska a főszerepben: gyűjts inspirációt és válaszd ki a kedvenced!
A galuska nem csak kísérő, hanem önálló sztár is lehet: legyen szó kolbássz
Tovább olvasom »
Válogatás fehér csoki rajongóknak: 12 mennyei sütemény egy helyen
Készülj fel, hogy belépsz a fehér csoki világába! Vannak itt krémes desszer
Tovább olvasom »