Diós-szilvás pite recept

Hozzávalók:
Tészta:
- 23 dkg liszt
- 1-2 ek porcukor
- csipet só
- 11 dkg vaj
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 ek víz
Töltelék:
- 10 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 11 dkg darált dió
- 2,5 dkg liszt
- 1 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS + 1 sárgája
- reszelt narancshéj
- fahéj
- szilva
Máz:
- 2-3 ek szilvalekvár
- pici rum
- 2-3 ek víz
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit egy tálba tesszük, majd robotgéppel elkezdjük összekeverni. Amint kezd összeállni, kézzel még egy kicsit összegyúrjuk, majd egy piteformába kézzel belelapogatjuk. (Lehet kinyújtani is, és úgy belehelyezni, de szerintem így egyszerűbb.)
30 percre hűtőbe tesszük pihentetni. Ezután kivesszük, és nehezékkel (pl. bab) töltött sütőpapírt helyezünk rá.
Előmelegített sütőben, közepes lángon (170 fok) 15 percig elősütjük. A sütőből kivéve a nehezéket eltávolítjuk, és hagyjuk kicsit hűlni. Közben el lehet készíteni a töltelékek.
A vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral elkezdjük kikeverni. Ezután hozzákeverjük az egész tojást és egy tojássárgáját, majd hozzáadjuk a darált diót, végül a lisztet is. Addig keverjük, hogy sima állagú legyen a töltelék.
Az elősütött tésztára ráöntjük, és a tetejét kirakjuk félbevágott szilvával. (A szilva húsos fele legyen felfelé!) Előmelegített sütőben, közepes lángon (170 fok) kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
Egy edénybe tesszük a lekvárt, a vizet, és az ízlés szerinti mennyiségű rumot, majd állandó keverés mellett pár percig főzzük. Ezzel a forró mázzal lekenjük a sütőből kivett tészta tetejét.
A piteformában hagyjuk kihűlni, majd tálaláskor a tetejét porcukorral megszórjuk.
A diós-szilvás pite kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 6 g
Szénhidrát: 36 g
Zsír: 18 g
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? – 2025.05.20 kedd
A hét második napján sokszor már elvárjuk magunktól, hogy valami tartalmasa
Tovább olvasom »
Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »