Diós-szilvás pite

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Diós-szilvás pite

Hozzávalók:

Tészta:

  • 23 dkg liszt
  • 1-2 ek porcukor
  • csipet só
  • 11 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1 ek víz

Töltelék:

  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 11 dkg darált dió
  • 2,5 dkg liszt
  • 1 egész tojás + 1 sárgája
  • reszelt narancshéj
  • fahéj
  • szilva

Máz:

  • 2-3 ek szilvalekvár
  • pici rum
  • 2-3 ek víz

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit egy tálba tesszük, majd robotgéppel elkezdjük összekeverni. Amint kezd összeállni, kézzel még egy kicsit összegyúrjuk, majd egy piteformába kézzel belelapogatjuk. (Lehet kinyújtani is, és úgy belehelyezni, de szerintem így egyszerűbb.)
30 percre hűtőbe tesszük pihentetni. Ezután kivesszük, és nehezékkel (pl. bab) töltött sütőpapírt helyezünk rá.

Előmelegített sütőben, közepes lángon (170 fok) 15 percig elősütjük. A sütőből kivéve a nehezéket eltávolítjuk, és hagyjuk kicsit hűlni. Közben el lehet készíteni a töltelékek.

A vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral elkezdjük kikeverni. Ezután hozzákeverjük az egész tojást és egy tojássárgáját, majd hozzáadjuk a darált diót, végül a lisztet is. Addig keverjük, hogy sima állagú legyen a töltelék.

Az elősütött tésztára ráöntjük, és a tetejét kirakjuk félbevágott szilvával. (A szilva húsos fele legyen felfelé!) Előmelegített sütőben, közepes lángon (170 fok) kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.

Egy edénybe tesszük a lekvárt, a vizet, és az ízlés szerinti mennyiségű rumot, majd állandó keverés mellett pár percig főzzük. Ezzel a forró mázzal lekenjük a sütőből kivett tészta tetejét.

A piteformában hagyjuk kihűlni, majd tálaláskor a tetejét porcukorral megszórjuk.