Diós-szilvalekváros mini csigák recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók 15 darabhoz:
- 2 db vajas-leveles tésztalap
- 5 dkg dió
- 3-4 evőkanál szilvalekvár
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1-2 dkg vaj
Elkészítése:
Először, egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, a papírt megkenjük vajjal és megszórjuk kristálycukorral.
A vajas tésztalapokat vékonyan elnyújtjuk, két egyforma darabra, az egyiket vékonyan megkenjük lekvárral, meghintjük a darált dióval, eloszlatjuk rajta.
A másik lapot ráhelyezzük, nagyjából ráillesztjük és a sodrófával egyszer átsimítjuk, hogy jól rátapadjon az alsó rétegre.
A második lap tetejét is megkenjük lekvárral és az egészet feltekerjük, mint a bejglit. Ujjnyi széles szeletekre vágjuk, majd a csigákat egyenként, kis távolságra egymástól felsorakoztatjuk a cukrozott tepsire és előmelegített sütőben, 190 fokon, 10-12 perc alatt megsütjük őket. Arra vigyázzunk, hogy az alja ne égjen meg, mivel a cukor is és a lekvár is elég gyorsan megéghet.
Tipp:
Én az Aldiban kapható fagyasztott, vajas-leveles tésztalapokból készítettem, amiből két darabot használtam. Ez pedig úgy néz ki, hogy egy csomag 500 g/6db 10x20cm-es lapot tartalmaz. A csomagban lévő lapok egyszerűen elválaszthatóak egymástól fagyosan és csak annyit olvasztok ki belőle, amennyire szükségem van. Mivel vékonyak a lapok, lisztezett gyúródeszkán, egymás mellé téve, nagyon rövid idő alatt kiolvadnak.
Természetesen, más típusú vajas tésztából is elkészíthető ugyanez.