Diós szelet recept
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg zsír (v. 15 dkg vaj)
- 8 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 0,5 csomag sütőpor
- 1 ek tejföl
- reszelt citromhéj
- csipet só
Diós töltelék:
- 20 dkg darált dió
- 10 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- őrölt fahéj
- reszelt citromhéj
- ízlés szerint lekvár az elősütött tészta megkenéséhez
Elkészítése:
A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, a sütőporral, a reszelt citromhéjjal, majd adjuk hozzá a zsírt (v. vajat), és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, keverjük hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd adjuk hozzá a tojássárgáját és a tejfölt. Ezután gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. (Ha túl száraz lenne a tészta, akkor még egy kevés tejfölt tehetünk hozzá.)
Az összegyúrt tésztát nyújtsuk ki, majd helyezzük egy 20×30 cm-es, sütőpapírral kibélelt tepsibe. (Én a sütőpapíron nyújtom ki, és azzal együtt emelem át a tepsibe.)
Előmelegített sütőbe tegyük be, majd közepes hőfokon (180 fok) 15 perc alatt süssük elő a tésztát. Ezután vegyük ki a sütőből, majd kenjük meg lekvárral, és kenjük rá a diós tölteléket.
Töltelék készítése:
A darált diót keverjük össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, ízlés szerint őrölt fahéjjal és a reszelt citromhéjjal.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd óvatosan, apránként keverjük hozzá a diós keverékhez.
Az elősütött tésztát kenjük meg ízlés szerint lekvárral, és óvatosan kenjük a tetejére a diós-habos masszát.
Ezután tegyük vissza a sütőbe, majd közepes hőfokon kb. 15 perc alatt süssük szép aranybarnára. A tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.
Tálalás előtt a sütemény tetejét porcukorral szórjuk meg, majd ízlés szerint szeleteljük fel.
A diós szelet kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 8 g
Szénhidrát: 48 g
Zsír: 23 g