Diós szelet

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg zsír (v. 15 dkg vaj)
  • 8 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 tojássárgája
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 1 ek tejföl
  • reszelt citromhéj
  • csipet só

Diós töltelék:

  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 tojásfehérje
  • őrölt fahéj
  • reszelt citromhéj
  • ízlés szerint lekvár az elősütött tészta megkenéséhez

Elkészítése:

A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, a sütőporral, a reszelt citromhéjjal, majd adjuk hozzá a zsírt (v. vajat), és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, keverjük hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd adjuk hozzá a tojássárgáját és a tejfölt. Ezután gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. (Ha túl száraz lenne a tészta, akkor még egy kevés tejfölt tehetünk hozzá.)

Az összegyúrt tésztát nyújtsuk ki, majd helyezzük egy 20×30 cm-es, sütőpapírral kibélelt tepsibe. (Én a sütőpapíron nyújtom ki, és azzal együtt emelem át a tepsibe.)

Előmelegített sütőbe tegyük be, majd közepes hőfokon (180 fok) 15 perc alatt süssük elő a tésztát. Ezután vegyük ki a sütőből, majd kenjük meg lekvárral, és kenjük rá a diós tölteléket.

Töltelék készítése:

A darált diót keverjük össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, ízlés szerint őrölt fahéjjal és a reszelt citromhéjjal.

A tojásfehérjéket egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd óvatosan, apránként keverjük hozzá a diós keverékhez.

Az elősütött tésztát kenjük meg ízlés szerint lekvárral, és óvatosan kenjük a tetejére a diós-habos masszát.

Ezután tegyük vissza a sütőbe, majd közepes hőfokon kb. 15 perc alatt süssük szép aranybarnára. A tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.

Tálalás előtt a sütemény tetejét porcukorral szórjuk meg, majd ízlés szerint szeleteljük fel.