Diós-mákos bejgli recept

Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 10 dkg margarin
- 1 dkg élesztő
- 5 dkg cukor
- 1 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 dl tej
- 1 kk só
- 1 tk. mézeskalács fűszerkeverék (ez el is maradhat)
Máktöltelék:
- 20 dkg darált mák
- 15 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 ek meggylekvár (vagy valami más kis pikáns)
- 1 dl tej
- 1/2 citrom reszelt héja
Diós töltelék:
- 20 dkg darált dió
- 15 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 dl tej
- 1 ek sárgabaracklekvár
A lekenéshez
- 1 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése:
A tésztához való tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukor egy részét, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk, hogy a meleg konyhában alaposan felfusson. Közben a lisztet egy tálba szitáljuk, hozzászórjuk a maradék cukrot, a sót és a mézeskalács fűszerkeveréket. Belekockázzuk a margarint, és két tenyerünk között elmorzsoljuk.
Ha az élesztő felfutott, akkor a tésztához adjuk a tojással együtt, és jól kidolgozzuk a masszát. Ha szép fényes, akkor lemérjük, és négy egyforma súlyú gombócra osztjuk. Nem melegben kelesztjük, hanem 2-3 órára betesszük letakarva a hűtőszekrénybe.
Mielőtt újra kivennénk, elkészítjük a tölteléket. Egy-egy tálkába belemérjük a hozzávalókat, és mindkettőt meglocsoljuk 1-1 dl forró tejjel. alaposan kikeverjük, majd hagyjuk hűlni. Aztán megfelezzük a mákos és a diós tölteléket is. Én ezt is lemértem, úgy osztottam.
A gombócokat egyenként lisztezett felületen 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és megkenjük a töltelékkel. Feltekerjük és tepsire egymás mellé fektetjük őket. A tojást felverjük, és lekenjük vele a rudakat. Meleg helyen fél órát hagyjuk pihenni, majd újra kenjük, és ezután hűvösebb helyre tesszük fél órára. Megszurkáljuk fogpiszkálóval, és mehet az előmelegített sütőbe, ahol közepes lángon kb. 25-30 perc alatt megsül.
Tipp:
A bejgli készítés titka az én tapasztalatom szerint az, hogy a tészta egyenlő súlyban legyen a töltelékkel. Tehát ahány deka egy rúdhoz való tészta, annyi dekányi töltelékkel kenem meg, így nem reped szét sütés közben.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »