Diós-mákos bejgli

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Diós-mákos bejgli

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 10 dkg margarin
  • 1 dkg élesztő
  • 5 dkg cukor
  • 1 db tojás
  • 1 dl tej
  • 1 kk só
  • 1 tk. mézeskalács fűszerkeverék (ez el is maradhat)

Máktöltelék:

  • 20 dkg darált mák
  • 15 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 ek meggylekvár (vagy valami más kis pikáns)
  • 1 dl tej
  • 1/2 citrom reszelt héja

Diós töltelék:

  • 20 dkg darált dió
  • 15 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 dl tej
  • 1 ek sárgabaracklekvár

A lekenéshez

  • 1 db tojás

Elkészítése:

A tésztához való tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukor egy részét, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk, hogy a meleg konyhában alaposan felfusson. Közben a lisztet egy tálba szitáljuk, hozzászórjuk a maradék cukrot, a sót és a mézeskalács fűszerkeveréket. Belekockázzuk a margarint, és két tenyerünk között elmorzsoljuk.

Ha az élesztő felfutott, akkor a tésztához adjuk a tojással együtt, és jól kidolgozzuk a masszát. Ha szép fényes, akkor lemérjük, és négy egyforma súlyú gombócra osztjuk. Nem melegben kelesztjük, hanem 2-3 órára betesszük letakarva a hűtőszekrénybe.

Mielőtt újra kivennénk, elkészítjük a tölteléket. Egy-egy tálkába belemérjük a hozzávalókat, és mindkettőt meglocsoljuk 1-1 dl forró tejjel. alaposan kikeverjük, majd hagyjuk hűlni. Aztán megfelezzük a mákos és a diós tölteléket is. Én ezt is lemértem, úgy osztottam.

A gombócokat egyenként lisztezett felületen 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és megkenjük a töltelékkel. Feltekerjük és tepsire egymás mellé fektetjük őket. A tojást felverjük, és lekenjük vele a rudakat. Meleg helyen fél órát hagyjuk pihenni, majd újra kenjük, és ezután hűvösebb helyre tesszük fél órára. Megszurkáljuk fogpiszkálóval, és mehet az előmelegített sütőbe, ahol közepes lángon kb. 25-30 perc alatt megsül.

Tipp:

A bejgli készítés titka az én tapasztalatom szerint az, hogy a tészta egyenlő súlyban legyen a töltelékkel. Tehát ahány deka egy rúdhoz való tészta, annyi dekányi töltelékkel kenem meg, így nem reped szét sütés közben.