Diós francia krémes recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Mézes laphoz:
- 40 dkg finomliszt
- 10 dkg porcukor
- 1 ek méz
- 10 dkg vaj
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- mézes fűszerkeverék
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
Diós piskóta:
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 4 ek cukor
- 2 ek víz
- 0,5 dl napraforgó olaj
- 4 ek rétesliszt
- 0,5 csomag sütőpor
- 15 dkg darált dió
Krém:
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 10 dkg cukor
- 6 dl tej
- 10 dkg porcukor
- 25 dkg margarin
Tetejére:
- 1 tábla tortabevonó
Elkészítése:
Mézes lap készítése:
A vajat megolvasztjuk és a mézzel elkeverjük. A lisztet a porcukorral, az olvasztott vajas mézzel, a tojásokkal és a szódabikarbónával összekeverjük, mézes fűszerkeverékkel ízesítjük. Közepesen lágy tésztát gyúrunk belőle.
A tésztát 2 részre osztjuk és egyenként kb. 3 mm vékonyra kinyújtjuk. Mindkét tésztát megsütjük (külön-külön) egy 30*38 cm-es tepsi hátulján, 180 fokos sütőben 6-7 perc alatt.
Diós piskóta készítése:
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük 2 ek cukorral, vízzel, olajjal és a dióval. A fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, óvatosan belekeverjük a diós masszát, majd a sütőporral elkevert lisztet is.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe (amin a mézes lapokat sütöttük) öntjük a masszát és 180 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütjük.
Krém készítése:
A tojássárgákat a 10 dkg kristálycukorral, és a pudingporral alaposan kikeverjük. Fokozatosan hozzáadjuk a tejet és csomómentesre keverjük, majd folytonos kevergetés mellett lassú tűzön sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni. A margarint kikeverjük a 10 dkg porcukorral és összedolgozzuk a kihűlt főzött krémmel.
Összeállítás:
Az egyik mézes lapot tálcára tesszük és a krém felét rákenjük. Erre tesszük a diós piskótát, amire a krém másik felét kenjük. Végül befedjük a második mézes lappal. A tetejét olvasztott csokoládéval kenjük be.
Tipp:
A krémhez lehet néhány csepp rumot is keverni, attól csak finomabb lesz.