Diós francia krémes

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Mézes laphoz:

  • 40 dkg finomliszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 ek méz
  • 10 dkg vaj
  • 2 tojás
  • mézes fűszerkeverék
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna

Diós piskóta:

  • 4 tojás
  • 4 ek cukor
  • 2 ek víz
  • 0,5 dl napraforgó olaj
  • 4 ek rétesliszt
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 15 dkg darált dió

Krém:

  • 3 tojássárgája
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 10 dkg cukor
  • 6 dl tej
  • 10 dkg porcukor
  • 25 dkg margarin

Tetejére:

  • 1 tábla tortabevonó

Elkészítése:

Mézes lap készítése:

A vajat megolvasztjuk és a mézzel elkeverjük. A lisztet a porcukorral, az olvasztott vajas mézzel, a tojásokkal és a szódabikarbónával összekeverjük, mézes fűszerkeverékkel ízesítjük. Közepesen lágy tésztát gyúrunk belőle.

A tésztát 2 részre osztjuk és egyenként kb. 3 mm vékonyra kinyújtjuk. Mindkét tésztát megsütjük (külön-külön) egy 30*38 cm-es tepsi hátulján, 180 fokos sütőben 6-7 perc alatt.

Diós piskóta készítése:

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük 2 ek cukorral, vízzel, olajjal és a dióval. A fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, óvatosan belekeverjük a diós masszát, majd a sütőporral elkevert lisztet is.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe (amin a mézes lapokat sütöttük) öntjük a masszát és 180 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütjük.

Krém készítése:

A tojássárgákat a 10 dkg kristálycukorral, és a pudingporral alaposan kikeverjük. Fokozatosan hozzáadjuk a tejet és csomómentesre keverjük, majd folytonos kevergetés mellett lassú tűzön sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni. A margarint kikeverjük a 10 dkg porcukorral és összedolgozzuk a kihűlt főzött krémmel.

Összeállítás:

Az egyik mézes lapot tálcára tesszük és a krém felét rákenjük. Erre tesszük a diós piskótát, amire a krém másik felét kenjük. Végül befedjük a második mézes lappal. A tetejét olvasztott csokoládéval kenjük be.

Tipp:

A krémhez lehet néhány csepp rumot is keverni, attól csak finomabb lesz.