Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Diós és mákos bejgli kelt tésztából recept

Diós és mákos bejgli kelt tésztából
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább


  • Hozzávalók:

    Tészta:

    • 50 dkg liszt
    • 25 dkg vaj
    • 1 tojás
    • 2 dkg élesztő
    • 2 evőkanál porcukor
    • 1,5 dl tejföl
    • késhegynyi só

    Mákos töltelék:

    • 25-30 dkg darált mák
    • 20 dkg porcukor
    • 1 dl tej
    • 1 nagyobb citrom reszelt héja
    • 2 maréknyi mazsola
    • 1 cs vaníliás cukor
    • 2 ek rum

    Diós töltelék:

    • 25 dkg darált dió
    • 20 dkg porcukor
    • 1 dl tej
    • 2 marék mazsola
    • ha nagyon száraz a töltelék 1 evőkanál tejföl

    Elkészítése:

    Felfuttatjuk az élesztőt a tejben egy teáskanál cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a puha vajat, a tejfölt, a felfuttatott élesztőt, a pici sót és jól összedolgozzuk, azaz sima tésztává dagasztjuk. Félretesszük és letakarva kelesztjük.

    Közben elkészítjük a töltelékeket, összekeverjük a hozzávalókkal figyelve arra, hogy megfelelő keménységű (lágyságú) legyen mind a dió, mind a máktöltelék.

    Ha megkelt a tésztánk, lisztezett deszkára borítjuk és négy cipóra osztjuk. Kinyújtjuk egyenként a cipókat téglalap alakúra, rákenjük a tölteléket, a két rövidebb szélét üresen hagyjuk, ezt behajtjuk és feltekerjük. A hajtás szélek lehetőleg a tészta aljára kerüljenek.

    Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a rudakat, tojással lekenjük a felületüket, majd ismét megkelesztjük. Újra megkenjük a tojással, villával megszurkáljuk és 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük. Barnás-pirosra sütjük, ha kihűlt, ujjnyi vastagságúra szeleteljük. Porcukrozható, de ez el is hagyható!

    Tipp:

    Tapasztalatom: a töltelék összeállításánál ügyeljünk arra, hogy nehogy sok tej kerüljön bele, mert akkor lágy lesz és nehezebben kezelhető. Ugyanez vonatkozik dióra, mákra egyaránt.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Szólj hozzá

    Őket is nézd meg!

  • Ajánlott cikkek