Diós és mákos bejgli kelt tésztából

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 2 dkg élesztő
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1,5 dl tejföl
  • késhegynyi só

Mákos töltelék:

  • 25-30 dkg darált mák
  • 20 dkg porcukor
  • 1 dl tej
  • 1 nagyobb citrom reszelt héja
  • 2 maréknyi mazsola
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2 ek rum

Diós töltelék:

  • 25 dkg darált dió
  • 20 dkg porcukor
  • 1 dl tej
  • 2 marék mazsola
  • ha nagyon száraz a töltelék 1 evőkanál tejföl

Elkészítése:

Felfuttatjuk az élesztőt a tejben egy teáskanál cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a puha vajat, a tejfölt, a felfuttatott élesztőt, a pici sót és jól összedolgozzuk, azaz sima tésztává dagasztjuk. Félretesszük és letakarva kelesztjük.

Közben elkészítjük a töltelékeket, összekeverjük a hozzávalókkal figyelve arra, hogy megfelelő keménységű (lágyságú) legyen mind a dió, mind a máktöltelék.

Ha megkelt a tésztánk, lisztezett deszkára borítjuk és négy cipóra osztjuk. Kinyújtjuk egyenként a cipókat téglalap alakúra, rákenjük a tölteléket, a két rövidebb szélét üresen hagyjuk, ezt behajtjuk és feltekerjük. A hajtás szélek lehetőleg a tészta aljára kerüljenek.

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a rudakat, tojással lekenjük a felületüket, majd ismét megkelesztjük. Újra megkenjük a tojással, villával megszurkáljuk és 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük. Barnás-pirosra sütjük, ha kihűlt, ujjnyi vastagságúra szeleteljük. Porcukrozható, de ez el is hagyható!

Tipp:

Tapasztalatom: a töltelék összeállításánál ügyeljünk arra, hogy nehogy sok tej kerüljön bele, mert akkor lágy lesz és nehezebben kezelhető. Ugyanez vonatkozik dióra, mákra egyaránt.