Diós-darás krémes recept
Ők is elkészítették
Régen egy rendelőben dolgoztam, ahol volt egy gyakorta visszajáró bácsi, aki néha-néha meglepett minket saját készítésű sütijeivel. Az volt ám a jó világ! Nagy recept kutakodás közepette ráakadtam a saját kezével írt receptúrára. Kicsit ugyan változtattam rajta, de csak az arányokon. Közre adom nektek is, remélem elkészítitek és ízlik majd!
Hozzávalók egy 20*38 cm-es tepsihez:
Tésztához:
- 15 dkg porcukor
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 evőkanál víz
- 20 dkg liszt
- 1 tk szódapor
- 1 tk sütőpor
- 10 dkg darált dió
- 1 tk rum (aroma)
Krémhez:
- 0,5 l tej
- 1 cs vaníliás cukor
- 5 ek búzadara
- 25 dkg margarin
- 15 dkg porcukor
- 15 dkg darált dió
- 1 kupaknyi citromlé
- csipet só
Tetejére:
- 100 g étcsokoládé
Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a tepsit kivajazzuk és lisztezzük.
A tojásokat ketté választjuk és a sárgájából a porcukorral és vízzel, rummal (aromával) habos masszát keverünk. A fehérjét kemény habbá verjük, félretesszük.
A száraz összetevőket elkeverjük egy tálban és lassan a sárga részhez adagoljuk, majd az előzőleg felvert tojás fehérjével lazítjuk. Meleg sütőbe tolva 15-20 perc alatt készre sütjük (tűpróbáig).
Krémhez a tejet a vaníliás cukorral ízesítjük és a búzadarát hozzáadjuk, majd csipet sóval sűrű tejbegrízt főzünk. A darált diót is hozzá adjuk, lehűtjük (tetejére folpack fóliát teszünk, hogy meg akadályozzuk a grízes dió bőrösödést).
A margarint cukorral fehéredésig keverjük, majd a diós masszát apránként hozzáadagolva tovább habosítjuk.
A kihűlt tésztánkat két lapra vágjuk, és a krém 3/4 részével megtöltjük. A megmaradt krémet, sütemény tetejére simítjuk. Hűtőbe tesszük 1 órára, majd gőz felett megolvasztott csokoládéval borítjuk, kevés darált diót szórhatunk rá.
Újból hűtjük, majd tálalás előtt, forró vízbe mártott késsel szépen szeleteljük. Nem tartozik a legszebben kivitelezett süteményeim közé, de az íze garantáltan finom!
Jó étvágyat!