Diós-darás krémes

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Régen egy rendelőben dolgoztam, ahol volt egy gyakorta visszajáró bácsi, aki néha-néha meglepett minket saját készítésű sütijeivel. Az volt ám a jó világ! Nagy recept kutakodás közepette ráakadtam a saját kezével írt receptúrára. Kicsit ugyan változtattam rajta, de csak az arányokon. Közre adom nektek is, remélem elkészítitek és ízlik majd!

Hozzávalók egy 20*38 cm-es tepsihez:
Tésztához:

  • 15 dkg porcukor
  • 4 tojás
  • 10 evőkanál víz
  • 20 dkg liszt
  • 1 tk szódapor
  • 1 tk sütőpor
  • 10 dkg darált dió
  • 1 tk rum (aroma)

Krémhez:

  • 0,5 l tej
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 5 ek búzadara
  • 25 dkg margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 15 dkg darált dió
  • 1 kupaknyi citromlé
  • csipet só

Tetejére:

  • 100 g étcsokoládé

Elkészítése:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a tepsit kivajazzuk és lisztezzük.

A tojásokat ketté választjuk és a sárgájából a porcukorral és vízzel, rummal (aromával) habos masszát keverünk. A fehérjét kemény habbá verjük, félretesszük.

A száraz összetevőket elkeverjük egy tálban és lassan a sárga részhez adagoljuk, majd az előzőleg felvert tojás fehérjével lazítjuk. Meleg sütőbe tolva 15-20 perc alatt készre sütjük (tűpróbáig).

Krémhez a tejet a vaníliás cukorral ízesítjük és a búzadarát hozzáadjuk, majd csipet sóval sűrű tejbegrízt főzünk. A darált diót is hozzá adjuk, lehűtjük (tetejére folpack fóliát teszünk, hogy meg akadályozzuk a grízes dió bőrösödést).
A margarint cukorral fehéredésig keverjük, majd a diós masszát apránként hozzáadagolva tovább habosítjuk.

A kihűlt tésztánkat két lapra vágjuk, és a krém 3/4 részével megtöltjük. A megmaradt krémet, sütemény tetejére simítjuk. Hűtőbe tesszük 1 órára, majd gőz felett megolvasztott csokoládéval borítjuk, kevés darált diót szórhatunk rá.

Újból hűtjük, majd tálalás előtt, forró vízbe mártott késsel szépen szeleteljük. Nem tartozik a legszebben kivitelezett süteményeim közé, de az íze garantáltan finom!

Jó étvágyat!