Diós csokis szelet recept
Hozzávalók:
A tésztához:
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 15 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 1 evőkanál keserű kakaó
- 10 dkg rétesliszt
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 dl tej
- 12 dkg dió
Valamint:
- 1/2 üveg savanykás lekvár (én saját készítésű almás-gyömbéres rebarbara lekvárt használok)
A diós krémhez:
- 20 dkg darált dió
- 15 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 evőkanál rum vagy rumaroma
A kakaós krémhez:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 3 evőkanál keserű kakaó
- 10 dkg porcukor
- 20 dkg vaj
A csokimázhoz:
- 7 dkg vaj
- 10 dkg keserű csokoládé
Elkészítése:
A tésztához 4 tojássárgáját kikeverünk 15 dkg vajjal, 15 dkg cukorral és 1 evőkanál keserű holland kakaóval. Hozzáadunk 10 dkg réteslisztet, fél csomag sütőport, továbbá 1 dl langyos tejet, 12 dkg darált diót, végül a felvert tojásfehérjét. Sütőpapiros tepsiben megsütjük 180 fokon 15-20 perc alatt.
A tésztát megkenjük pikáns lekvárral, lehet bármilyen savanykás ízű, pl. barack, alma, birsalma, rebarbara, szilva stb.
Sűrű krémet keverünk 20 dkg darált dióból, 15 dkg porcukorból, 1 csomag vaníliás cukorból és 4 evőkanál rumból (aromából), majd villával szétegyengetjük a tésztán.
Ezt követően 1 tojást, 3 evőkanál keserű holland kakaót, 10 dkg porcukrot, 20 dkg vajat habosra keverünk, majd kanalanként rákenjük a diós töltelékre.
Csokimáz kerül a tetejére, amihez 7 dkg vajat és 10 dkg csokoládét összeolvasztunk, vékonyan felvisszük.
Hűvös helyre tesszük 1-2 órára.