Diós csokis szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 4 tojás
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 1 evőkanál keserű kakaó
  • 10 dkg rétesliszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 dl tej
  • 12 dkg dió

Valamint:

  • 1/2 üveg savanykás lekvár (én saját készítésű almás-gyömbéres rebarbara lekvárt használok)

A diós krémhez:

  • 20 dkg darált dió
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 evőkanál rum vagy rumaroma

A kakaós krémhez:

  • 1 tojás
  • 3 evőkanál keserű kakaó
  • 10 dkg porcukor
  • 20 dkg vaj

A csokimázhoz:

  • 7 dkg vaj
  • 10 dkg keserű csokoládé

Elkészítése:

A tésztához 4 tojássárgáját kikeverünk 15 dkg vajjal, 15 dkg cukorral és 1 evőkanál keserű holland kakaóval. Hozzáadunk 10 dkg réteslisztet, fél csomag sütőport, továbbá 1 dl langyos tejet, 12 dkg darált diót, végül a felvert tojásfehérjét. Sütőpapiros tepsiben megsütjük 180 fokon 15-20 perc alatt.

A tésztát megkenjük pikáns lekvárral, lehet bármilyen savanykás ízű, pl. barack, alma, birsalma, rebarbara, szilva stb.

Sűrű krémet keverünk 20 dkg darált dióból, 15 dkg porcukorból, 1 csomag vaníliás cukorból és 4 evőkanál rumból (aromából), majd villával szétegyengetjük a tésztán.

Ezt követően 1 tojást, 3 evőkanál keserű holland kakaót, 10 dkg porcukrot, 20 dkg vajat habosra keverünk, majd kanalanként rákenjük a diós töltelékre.

Csokimáz kerül a tetejére, amihez 7 dkg vajat és 10 dkg csokoládét összeolvasztunk, vékonyan felvisszük.

Hűvös helyre tesszük 1-2 órára.