Diós bejgli recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
A tésztához:
- 260 g búzaliszt
- 78 g vaj
- 52 g sertészsír
- 26 g porcukor
- csipet só
- 4 g friss élesztő
- 26 g
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája (1 db kb 15 gramm)
- 52 ml tej
A töltelékhez:
- 272 g darált dió
- 110 g kristálycukor
- 40 g akácméz
- 6 g őrölt fahéj
- 81 ml tej
- 1 citrom reszelt héja
- 1 narancs héja
- őrölt szerecsendió
- kandírozott narancshéj
- mazsola
Elkészítése:
Egy tálban morzsoljuk össze a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot, valamint a sót. Egy másik edényben keverjük simára az élesztőt, a tejet és a tojás sárgákat, majd öntsük hozzá a lisztes keverékhez és gyúrjuk simára a tésztát. Amint egynemű lesz, eldolgoztuk benne az összetevőket, fejezzük be a dagasztást. 250 g-os darabokra osztjuk, gömbölyűre formázzuk, majd fóliával letakarva egy órára tegyük a hűtőbe.
A töltelékhez a diót, fahéjat, vaníliás cukrot, a citromhéjat és a kandírozott ízesítőanyagokat összekeverjük. Egy lábasban a tejet felforraljuk a cukorral, mézzel, majd ezzel leforrázzuk a diós keveréket, egy fakanállal teljesen egyneműre keverjük, majd fóliával letakarva hűtőbe tesszük.
Ha kihűltek a tészták, 21*28 cm-es téglalapokra nyújtjuk. A tölteléket kezünkkel tapicskoljuk négyzet alakúra. Terítsünk rá egy fóliát, majd nyújtófával nyújtsuk egyenletesre a fólia és a tészta közt. A tészta két oldalát hajtsuk fel a töltelékre, és nyomkodjuk le a töltelék szintjének magasságába. Ugyanezt a műveletet végezzük ez a tészta hosszabbik oldalainak egyikén is, majd innen tekerjük fel a bejglit szép szorosan. Mikor feltekertük a bejgliket, szurkáljuk meg.
Tegyük sütőlemezre és kenjük le vékonyan tojás sárgájával. Tegyük a bejgliket hűvös helyre száradni. Ha a tojás sárgája megszáradt a bejgliken, most kenjük le őket vékonyan tojásfehérjével is. Most is tegyük a bejgliket hűvös helyre és várjuk meg, míg teljesen megszáradnak. Ettől lesz szép, márványos a felülete.
15 percig sütjük 200 fokon, majd a 15. perc után vegyük vissza a sütőt 190 fokra és további 10 percig süssük. Így összesen kb 25-30 perc alatt a bejglik készre sülnek légkeverés nélküli sütőben.
Tipp:
Reggeli süteménynek is jó.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »
Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »
10 őszi céklás recept, amit ki kell próbálnod!
Az ősz egyik legszebb ajándéka a cékla: élénk színével azonnal feldobja az
Tovább olvasom »