Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Diós bejgli recept

Diós bejgli
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    A tésztához:

    • 260 g búzaliszt
    • 78 g vaj
    • 52 g sertészsír
    • 26 g porcukor
    • csipet só
    • 4 g friss élesztő
    • 26 g  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája (1 db kb 15 gramm)
    • 52 ml tej

    A töltelékhez:

    • 272 g darált dió
    • 110 g kristálycukor
    • 40 g akácméz
    • 6 g őrölt fahéj
    • 81 ml tej
    • 1 citrom reszelt héja
    • 1 narancs héja
    • őrölt szerecsendió
    • kandírozott narancshéj
    • mazsola

    Elkészítése:

    Egy tálban morzsoljuk össze a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot, valamint a sót. Egy másik edényben keverjük simára az élesztőt, a tejet és a tojás sárgákat, majd öntsük hozzá a lisztes keverékhez és gyúrjuk simára a tésztát. Amint egynemű lesz, eldolgoztuk benne az összetevőket, fejezzük be a dagasztást. 250 g-os darabokra osztjuk, gömbölyűre formázzuk, majd fóliával letakarva egy órára tegyük a hűtőbe.

    A töltelékhez a diót, fahéjat, vaníliás cukrot, a citromhéjat és a kandírozott ízesítőanyagokat összekeverjük. Egy lábasban a tejet felforraljuk a cukorral, mézzel, majd ezzel leforrázzuk a diós keveréket, egy fakanállal teljesen egyneműre keverjük, majd fóliával letakarva hűtőbe tesszük.

    Ha kihűltek a tészták, 21*28 cm-es téglalapokra nyújtjuk. A tölteléket kezünkkel tapicskoljuk négyzet alakúra. Terítsünk rá egy fóliát, majd nyújtófával nyújtsuk egyenletesre a fólia és a tészta közt. A tészta két oldalát hajtsuk fel a töltelékre, és nyomkodjuk le a töltelék szintjének magasságába. Ugyanezt a műveletet végezzük ez a tészta hosszabbik oldalainak egyikén is, majd innen tekerjük fel a bejglit szép szorosan. Mikor feltekertük a bejgliket, szurkáljuk meg.

    Tegyük sütőlemezre és kenjük le vékonyan tojás sárgájával. Tegyük a bejgliket hűvös helyre száradni. Ha a tojás sárgája megszáradt a bejgliken, most kenjük le őket vékonyan tojásfehérjével is. Most is tegyük a bejgliket hűvös helyre és várjuk meg, míg teljesen megszáradnak. Ettől lesz szép, márványos a felülete.
    OLYMPUS DIGITAL CAMERA
    15 percig sütjük 200 fokon, majd a 15. perc után vegyük vissza a sütőt 190 fokra és további 10 percig süssük. Így összesen kb 25-30 perc alatt a bejglik készre sülnek légkeverés nélküli sütőben.

    Tipp:

    Reggeli süteménynek is jó.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá