Diós bejgli

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 260 g búzaliszt
  • 78 g vaj
  • 52 g sertészsír
  • 26 g porcukor
  • csipet só
  • 4 g friss élesztő
  • 26 g tojás sárgája (1 db kb 15 gramm)
  • 52 ml tej

A töltelékhez:

  • 272 g darált dió
  • 110 g kristálycukor
  • 40 g akácméz
  • 6 g őrölt fahéj
  • 81 ml tej
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs héja
  • őrölt szerecsendió
  • kandírozott narancshéj
  • mazsola

Elkészítése:

Egy tálban morzsoljuk össze a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot, valamint a sót. Egy másik edényben keverjük simára az élesztőt, a tejet és a tojás sárgákat, majd öntsük hozzá a lisztes keverékhez és gyúrjuk simára a tésztát. Amint egynemű lesz, eldolgoztuk benne az összetevőket, fejezzük be a dagasztást. 250 g-os darabokra osztjuk, gömbölyűre formázzuk, majd fóliával letakarva egy órára tegyük a hűtőbe.

A töltelékhez a diót, fahéjat, vaníliás cukrot, a citromhéjat és a kandírozott ízesítőanyagokat összekeverjük. Egy lábasban a tejet felforraljuk a cukorral, mézzel, majd ezzel leforrázzuk a diós keveréket, egy fakanállal teljesen egyneműre keverjük, majd fóliával letakarva hűtőbe tesszük.

Ha kihűltek a tészták, 21*28 cm-es téglalapokra nyújtjuk. A tölteléket kezünkkel tapicskoljuk négyzet alakúra. Terítsünk rá egy fóliát, majd nyújtófával nyújtsuk egyenletesre a fólia és a tészta közt. A tészta két oldalát hajtsuk fel a töltelékre, és nyomkodjuk le a töltelék szintjének magasságába. Ugyanezt a műveletet végezzük ez a tészta hosszabbik oldalainak egyikén is, majd innen tekerjük fel a bejglit szép szorosan. Mikor feltekertük a bejgliket, szurkáljuk meg.

Tegyük sütőlemezre és kenjük le vékonyan tojás sárgájával. Tegyük a bejgliket hűvös helyre száradni. Ha a tojás sárgája megszáradt a bejgliken, most kenjük le őket vékonyan tojásfehérjével is. Most is tegyük a bejgliket hűvös helyre és várjuk meg, míg teljesen megszáradnak. Ettől lesz szép, márványos a felülete.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
15 percig sütjük 200 fokon, majd a 15. perc után vegyük vissza a sütőt 190 fokra és további 10 percig süssük. Így összesen kb 25-30 perc alatt a bejglik készre sülnek légkeverés nélküli sütőben.

Tipp:

Reggeli süteménynek is jó.