Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Diókrémes-cseresznyés galette recept

Diókrémes-cseresznyés galette
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    3-4 db hozzávalói:

    • 20 dkg liszt
    • 10 dkg vaj
    • 1-2 ek tejföl
    • 1 ek hideg víz
    • csipet só
    • 1 csomag vaníliás cukor

    Töltelék:

    • 2-3 marék dió
    • 25 dkg mascarpone
    • barna cukor
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • reszelt citromhéj
    • fahéj
    • cseresznye
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    Elkészítése:

    A lisztet egy csipet sóval és a vaníliás cukorral egy tálba tesszük, és összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a vajat, majd gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, hogy jó morzsalékos legyen. Végül beletesszük kanalanként a tejfölt és a vizet. Összegyúrjuk, hogy könnyen nyújtható legyen. (Először csak 1 ek tejföl kerüljön bele, mert a liszt minőségétől függően lehet, hogy ennyi is elég.)

    Folpackba csomagolva a hűtőszekrénybe tesszük legalább 60 percre pihentetni a tésztát.
    Közben el lehet készíteni a tölteléket.

    Töltelék készítése:

    Először a dió pörkölésével kezdünk. Egy tepsibe beletesszük a diót, majd előmelegített sütőbe helyezzük, és közepes lángon 5-6 percig pirítjuk. (Akkor jó, amikor már szép színt kapott a dió, de figyelni kell, nehogy megégjen!) A sütőből kivéve teljesen kihűtjük, majd ledaráljuk.

    A mascarponét simára keverjük az ízlés szerinti mennyiségű barna cukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal. Ezután hozzákeverjük az előzőleg ledarált pörkölt diót is.

    A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk, és lecsepegtetjük.

    A tésztát kivesszük a hűtőből, majd jó vékonyra kinyújtjuk. (Én sütőpapírra tettem rá, és úgy nyújtottam ki, így nem ragadt le a tészta.)

    A kinyújtott tésztából 3-4 kört kivágunk. (Én egy fedőt tettem rá, és azt vágtam körbe, nagyságától függően 3-4 kör lesz belőle.)

    Mindegyik tészta közepére rákanalazzuk a mascarponés-diós krémet, majd elsimítjuk úgy, hogy maradjon a szélétől kb. 2 cm-es üres tésztacsík.

    Ezután megpakoljuk a krém tetejét magozott cseresznyével, megszórjuk egy kevés barna cukorral és őrölt fahéjjal. Végül az üresen maradt tésztarészt, szépen felhajtogatjuk a töltelékre.

    Az egész tojást felverjük,  megkenjük vele a tésztát, és megszórjuk apróra vágott dióval. (ezt a diót nem kell előtte megpörkölni, mert különben sütés közben meg fog égni!)

    Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb ráhelyezzük a megtöltött tésztát. (Én a kinyújtott, körbevágott tésztát egyesével helyeztem rá a tepsire, és ott töltöttem meg, így könnyebb volt vele bánni.)

    Előmelegített sütőbe helyezzük, majd közepes lángon (180 fok) 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.

    Sütőből kivéve kicsit hűlni hagyjuk, majd langyosan tálaljuk.

    A diókrémes-cseresznyés galette kalória és tápérték tartalma:

    Kalória: 340 kcal
    Fehérje: 7 g
    Szénhidrát: 24 g
    Zsír: 24 g
    Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá