Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Csokoládé szuflé vaníliaszósszal recept

Csokoládé szuflé vaníliaszósszal
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    Vaníliaszósz:

    • 100 ml tej
    • 100 g habtejszín
    • 1 csipet só
    • 1 rúd vanília
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 5 g finomliszt
    • 10 g teavaj
    • 1 ek kristálycukor

    Csokoládé szuflé:

    • 20 g finomliszt
    • 20 g teavaj (+ a forma kenéséhez)
    • 220 ml tej
    • 20 g kristálycukor (+a forma szórásához)
    • 1 csipet só
    • 200 g keserű csokoládé (min. 70%-os)
    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 4  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje

    Elkészítése:

    Vaníliaszósz készítése:

    A tejet és a tejszínt egy lábasban összekeverjük. Adunk hozzá egy csipet sót.

    A vaníliát hosszában félbevágjuk, a magját pedig kikaparjuk egy késsel. Mind a magot, mind a testet a tejbe áztatjuk. Lassú tűzön elkezdjük melegíteni, forralni. Habverővel gyakran keverjük át, hogy ne égjen le.

    Közben a lisztet és a vajat alaposan összedolgozzuk (nem nagy mennyiség, kb. egy diónyi).

    A tojássárgáját habosra keverjük a kristálycukorral.

    Ha felforr a tej, hozzáadjuk a lisztes vajat, 1-2 percig forraljuk, ettől a tej kissé besűrűsödik majd. A forró tejet folyamatos kevergetés közben óvatosan a tojássárgához csurgatjuk. Az egész keveréket visszaöntjük a tejes lábasba, és visszatesszük tűhelyre. Közepes lángon kevergessük intenzíven. Nem szabad felforralni, különbben kicsapódik a tojássárgája. Látni fogjuk, mikor kezd még jobban sűrűsödni. Ekkor gyorsan hideg vízbe állítjuk a lábast és folyamatosan kevergetjük, amíg le nem hűl. Ha lehűlt, hűtőbe tehessük tálalásig.

    Csokoládé szuflé készítése:

    A szuflés formákat alaposan kivajazzuk és hűtőbe tesszük. A sütőt 190 fokra előmelegítjük.

    A lisztet alaposan eldolgozzuk a vajjal. A tejet feltesszük a tűzre, hozzáadjuk a kimért cukrot, valamint egy csipet sót. Felforraljuk és közben folyamatosan kevergetjük. Belerakjuk a lisztes vajat és 1-2 perc alatt besűrítjük. Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a keserű csokoládét, amellyel elkeverjük. Ha maradéktalanul felolvadt a csokoládé, hozzákeverjük a tojássárgáját is és félretesszük kicsit hűlni.

    Közben a már egyszer kivajazott formákat még egyszer kivajazzuk. Kristálycukorral beszórjuk a formák belsejébe. Addig forgatjuk a formát, amíg mindenhova tapad a kristálycukorból. A felesleges cukrot kiöntjük a formából.

    A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd apránként a csokoládés keverékhez forgatjuk óvatosan, hogy ne törjük össze a habot! A kész tésztát beleöntjük a cukros -vajas formába.

    Előmelegített sütőben 160 fokon addig sütjük, amíg a formákból legalább 5-6 cm -re ki nem emelkedik a szuflé (kb. 15-20 perc).

    Tálalás:

    A szuflét forrón, a vaníliaszószt hűtve tálaljuk. A szuflé középébe egy mokkáskanállal lyukat készítünk, ennek belsejébe kanalazzuk a vaníliaöntetet. Porcukorral meghintjük.

    Tipp:

    A szuflé készítés nagy odafigyelést, pontos munkát igényel, de az eredmény nem marad el. Egy fantasztikus, különleges édesség lesz a végeredmény.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá