Csokoládé szuflé vaníliaszósszal recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Vaníliaszósz:
- 100 ml tej
- 100 g habtejszín
- 1 csipet só
- 1 rúd vanília
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 5 g finomliszt
- 10 g teavaj
- 1 ek kristálycukor
Csokoládé szuflé:
Elkészítése:
Vaníliaszósz készítése:
A tejet és a tejszínt egy lábasban összekeverjük. Adunk hozzá egy csipet sót.
A vaníliát hosszában félbevágjuk, a magját pedig kikaparjuk egy késsel. Mind a magot, mind a testet a tejbe áztatjuk. Lassú tűzön elkezdjük melegíteni, forralni. Habverővel gyakran keverjük át, hogy ne égjen le.
Közben a lisztet és a vajat alaposan összedolgozzuk (nem nagy mennyiség, kb. egy diónyi).
A tojássárgáját habosra keverjük a kristálycukorral.
Ha felforr a tej, hozzáadjuk a lisztes vajat, 1-2 percig forraljuk, ettől a tej kissé besűrűsödik majd. A forró tejet folyamatos kevergetés közben óvatosan a tojássárgához csurgatjuk. Az egész keveréket visszaöntjük a tejes lábasba, és visszatesszük tűhelyre. Közepes lángon kevergessük intenzíven. Nem szabad felforralni, különbben kicsapódik a tojássárgája. Látni fogjuk, mikor kezd még jobban sűrűsödni. Ekkor gyorsan hideg vízbe állítjuk a lábast és folyamatosan kevergetjük, amíg le nem hűl. Ha lehűlt, hűtőbe tehessük tálalásig.
Csokoládé szuflé készítése:
A szuflés formákat alaposan kivajazzuk és hűtőbe tesszük. A sütőt 190 fokra előmelegítjük.
A lisztet alaposan eldolgozzuk a vajjal. A tejet feltesszük a tűzre, hozzáadjuk a kimért cukrot, valamint egy csipet sót. Felforraljuk és közben folyamatosan kevergetjük. Belerakjuk a lisztes vajat és 1-2 perc alatt besűrítjük. Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a keserű csokoládét, amellyel elkeverjük. Ha maradéktalanul felolvadt a csokoládé, hozzákeverjük a tojássárgáját is és félretesszük kicsit hűlni.
Közben a már egyszer kivajazott formákat még egyszer kivajazzuk. Kristálycukorral beszórjuk a formák belsejébe. Addig forgatjuk a formát, amíg mindenhova tapad a kristálycukorból. A felesleges cukrot kiöntjük a formából.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd apránként a csokoládés keverékhez forgatjuk óvatosan, hogy ne törjük össze a habot! A kész tésztát beleöntjük a cukros -vajas formába.
Előmelegített sütőben 160 fokon addig sütjük, amíg a formákból legalább 5-6 cm -re ki nem emelkedik a szuflé (kb. 15-20 perc).
Tálalás:
A szuflét forrón, a vaníliaszószt hűtve tálaljuk. A szuflé középébe egy mokkáskanállal lyukat készítünk, ennek belsejébe kanalazzuk a vaníliaöntetet. Porcukorral meghintjük.
Tipp:
A szuflé készítés nagy odafigyelést, pontos munkát igényel, de az eredmény nem marad el. Egy fantasztikus, különleges édesség lesz a végeredmény.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »
10 márványos csoda receptje egy helyen
A márványos sütik mindig különlegesek egy kicsit: egyszerre csokisak és van
Tovább olvasom »