Hozzávalók:
Vaníliaszósz:
Csokoládé szuflé:
Elkészítése:
A tejet és a tejszínt egy lábasban összekeverjük. Adunk hozzá egy csipet sót.
A vaníliát hosszában félbevágjuk, a magját pedig kikaparjuk egy késsel. Mind a magot, mind a testet a tejbe áztatjuk. Lassú tűzön elkezdjük melegíteni, forralni. Habverővel gyakran keverjük át, hogy ne égjen le.
Közben a lisztet és a vajat alaposan összedolgozzuk (nem nagy mennyiség, kb. egy diónyi).
A tojássárgáját habosra keverjük a kristálycukorral.
Ha felforr a tej, hozzáadjuk a lisztes vajat, 1-2 percig forraljuk, ettől a tej kissé besűrűsödik majd. A forró tejet folyamatos kevergetés közben óvatosan a tojássárgához csurgatjuk. Az egész keveréket visszaöntjük a tejes lábasba, és visszatesszük tűhelyre. Közepes lángon kevergessük intenzíven. Nem szabad felforralni, különbben kicsapódik a tojássárgája. Látni fogjuk, mikor kezd még jobban sűrűsödni. Ekkor gyorsan hideg vízbe állítjuk a lábast és folyamatosan kevergetjük, amíg le nem hűl. Ha lehűlt, hűtőbe tehessük tálalásig.
A szuflés formákat alaposan kivajazzuk és hűtőbe tesszük. A sütőt 190 fokra előmelegítjük.
A lisztet alaposan eldolgozzuk a vajjal. A tejet feltesszük a tűzre, hozzáadjuk a kimért cukrot, valamint egy csipet sót. Felforraljuk és közben folyamatosan kevergetjük. Belerakjuk a lisztes vajat és 1-2 perc alatt besűrítjük. Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a keserű csokoládét, amellyel elkeverjük. Ha maradéktalanul felolvadt a csokoládé, hozzákeverjük a tojássárgáját is és félretesszük kicsit hűlni.
Közben a már egyszer kivajazott formákat még egyszer kivajazzuk. Kristálycukorral beszórjuk a formák belsejébe. Addig forgatjuk a formát, amíg mindenhova tapad a kristálycukorból. A felesleges cukrot kiöntjük a formából.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd apránként a csokoládés keverékhez forgatjuk óvatosan, hogy ne törjük össze a habot! A kész tésztát beleöntjük a cukros -vajas formába.
Előmelegített sütőben 160 fokon addig sütjük, amíg a formákból legalább 5-6 cm -re ki nem emelkedik a szuflé (kb. 15-20 perc).
A szuflét forrón, a vaníliaszószt hűtve tálaljuk. A szuflé középébe egy mokkáskanállal lyukat készítünk, ennek belsejébe kanalazzuk a vaníliaöntetet. Porcukorral meghintjük.
A szuflé készítés nagy odafigyelést, pontos munkát igényel, de az eredmény nem marad el. Egy fantasztikus, különleges édesség lesz a végeredmény.