Csíkos kalács recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Hozzávalók a sütőtökös tésztához:
- 15 dkg liszt
- 2,5 dkg rétes liszt
- 0,7 dkg élesztő
- 0,5 dl tej
- 1 ek cukor
- nagy csipet só
- 1,5 dkg margarin
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája (kicsi) - 8 dkg sütőtök (előzőleg megsütve)
Hozzávalók a kakaós tésztához:
- 12,5 dkg liszt
- 2,5 dkg rétes liszt
- 0,7 dkg élesztő
- 0,5 dl tej
- 1 ek cukor
- nagy csipet só
- 1,5 dkg margarin
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája (kicsi) - 1 ek kakaó (cukrozatlan)
Elkészítése:
A tejet langyosítsuk meg, majd keverjünk hozzá egy teáskanál cukrot. Ezután morzsoljuk bele az élesztőt, és futtassuk fel.
A margarint olvasszuk fel, majd amikor már csak éppen langyos, keverjük hozzá a tojássárgáját, és a felfuttatott élesztőt.
Keverjük össze a kétféle lisztet, a csipet sót, és a maradék cukrot. Az előzőleg megsütött és teljesen kihűtött sütőtököt villával alaposan nyomkodjuk össze.
A kenyérsütőgép üstjébe öntsük bele a margarinos-élesztős keveréket, majd először kanalazzuk rá sütőtököt, ezután pedig a lisztes keveréket.
Indítsuk el a dagasztó programot, majd dagasszuk meg a tésztát. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk)
Ezután tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd meleg helyen bő egy óra alatt kelesszük duplájára a tésztát.
A kakaós tésztához a tejet langyosítsuk meg, majd keverjünk hozzá egy teáskanál cukrot. Ezután morzsoljuk bele az élesztőt, és futtassuk fel.
A margarint olvasszuk fel, majd amikor már csak éppen langyos, keverjük hozzá a tojássárgáját, és a felfuttatott élesztőt.
Keverjük össze a kétféle lisztet, a csipet sót, a maradék cukrot, és a kakaót.
A kenyérsütőgép üstjébe öntsük bele a margarinos-élesztős keveréket, majd kanalazzuk rá a lisztes-kakaós keveréket.
Indítsuk el a dagasztó programot, majd dagasszuk meg a tésztát. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk)
Ezután tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd meleg helyen kb. 50 perc alatt kelesszük duplájára a tésztát.
Amikor mindkét tészta megkelt, nyújtsuk ki azonos méretűre. Ezután a sütőtökös tésztátra helyezzük rá a kakaós tésztát, majd tenyérrel kicsit nyomkodjuk le. Végül pedig szorosan tekerjük fel.
Egy sütőformát zsírozzunk ki, majd helyezzük bele a tésztát. Ezután letakarva, meleg helyen kelesszük 45 percig.
Amikor a tészta megkelt, kenjük le az olvasztott margarinnal.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 40 percig. (én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a forró tésztát kenjük le a tejjel, majd takarjuk le egy konyharuhával, és hagyjuk így kb. 10 percig. Ezután óvatosan borítsuk ki a formából, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.
Tálalás előtt, ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »
10 márványos csoda receptje egy helyen
A márványos sütik mindig különlegesek egy kicsit: egyszerre csokisak és van
Tovább olvasom »

