Cseresznyés/túrós kígyórétes recept
Hozzávalók:
3 rúdhoz
Tészta:
- 1 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 2 ek kristálycukor
- 50 dkg rétesliszt
- 20 dkg sütőmargarin vagy vaj
- 1 mk só
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Cseresznyés töltelék (1 rúd):
- 50 dkg kimagozott cseresznye
- 5 dkg darált dió
- 2-3 ek kristálycukor
- 1 mk őrölt fahéj
Túrós töltelék (1 rúd):
- 50 dkg túró
- 5 dkg mazsola
- citrom reszelt héja
- 3 ek kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 ek búzadara
- 1 ek tejföl
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Továbbá:
- zsemlemorzsa (szórás)
- 2 dkg vaj (tepsi kenés)
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (lekenés)
- porcukor (tetejére)
Elkészítése:
Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk, és a többi hozzávalóval kemény kelt tésztát dagasztunk. Nem kelesztjük, hanem egyből dolgozunk vele.
3 részre vágjuk, egyenként henger alakúra sodorjuk, és kb. 40 cm hosszú és 25 cm széles lapot nyújtunk belőlük.
A lap hosszabbik oldalait 8 cm mélységben, kissé ferdén, 2 ujjnyi távonként a közepe felé bevagdaljuk. Középen (ahol nem vágtuk át) zsemlemorzsával behintjük, erre kerül majd a töltelék.
A túrótöltelék hozzávalóit összekeverjük, a tojásfehérjét kemény habbá verjük, és beleforgatjuk.
A cseresznyés töltelék hozzávalóit is összekeverjük.
A tészta zsemlemorzsával megszórt közepére helyezzük a tölteléket, majd a bevágott tésztacsíkokat egymásra hajtjuk úgy, mintha fonnánk.
Tepsibe helyezzük a rudakat, felvert tojással lekenjük, és forró sütőben (200 fok, vagy légkeverés 180 fok) megsütjük. Kicsit hagyjuk hűlni, majd szeletelve, porcukorral meghintve tálaljuk.
A cseresznyés/túrós kígyórétes kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 6 g
Szénhidrát: 33 g
Zsír: 14 g