Cseresznyés/túrós kígyórétes

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
24 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

3 rúdhoz

Tészta:

  • 1 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 2 ek kristálycukor
  • 50 dkg rétesliszt
  • 20 dkg sütőmargarin vagy vaj
  • 1 mk só
  • 2 tojás

Cseresznyés töltelék (1 rúd):

  • 50 dkg kimagozott cseresznye
  • 5 dkg darált dió
  • 2-3 ek kristálycukor
  • 1 mk őrölt fahéj

Túrós töltelék (1 rúd):

  • 50 dkg túró
  • 5 dkg mazsola
  • citrom reszelt héja
  • 3 ek kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 ek búzadara
  • 1 ek tejföl
  • 1 tojás

Továbbá:

  • zsemlemorzsa (szórás)
  • 2 dkg vaj (tepsi kenés)
  • 1 tojás (lekenés)
  • porcukor (tetejére)

Elkészítése:

Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk, és a többi hozzávalóval kemény kelt tésztát dagasztunk. Nem kelesztjük, hanem egyből dolgozunk vele.

3 részre vágjuk, egyenként henger alakúra sodorjuk, és kb. 40 cm hosszú és 25 cm széles lapot nyújtunk belőlük.

A lap hosszabbik oldalait 8 cm mélységben, kissé ferdén, 2 ujjnyi távonként a közepe felé bevagdaljuk. Középen (ahol nem vágtuk át) zsemlemorzsával behintjük, erre kerül majd a töltelék.

A túrótöltelék hozzávalóit összekeverjük, a tojásfehérjét kemény habbá verjük, és beleforgatjuk.

A cseresznyés töltelék hozzávalóit is összekeverjük.

A tészta zsemlemorzsával megszórt közepére helyezzük a tölteléket, majd a bevágott tésztacsíkokat egymásra hajtjuk úgy, mintha fonnánk.

Tepsibe helyezzük a rudakat, felvert tojással lekenjük, és forró sütőben (200 fok, vagy légkeverés 180 fok) megsütjük. Kicsit hagyjuk hűlni, majd szeletelve, porcukorral meghintve tálaljuk.