Csaroh (almás papucs) recept
Ők is elkészítették

Családom minden apraja és nagyja rajong az almás finomságokért. Ezért is örültem meg annyira ennek a csuda finomnak tűnő receptnek. Apróbb változtatásokat eszközöltem, mert a két legnagyobb fiúnál mumus a mazsola a sütikben :) Tehát ez kimaradt! Valamint a vanília puding is abszolút opcionális, nem az eredeti recept része! Első látásra beleszerettem és nem csalódtam. Finom omlós tészta, vaj-puha krémes illatos almával.
Hozzávalók kb 50 darabhoz:
- 200 g puha vaj
- 120 g porcukor
- 2 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 100 ml tej
- 8 g sütőpor
- csipet só
- 2 teásaknál vanília eszencia
- 1 citrom reszelt héja
- 500 liszt
Töltelékhez:
- 6 közepes alma (egyenként kb 200 g)
- 3 evőkanál cukor ( ízlés szerint)
- 3 teáskanál őrölt fahéj
- 5 szem kardamom (mézeskalács fűszerkeverékkel is tökéletesen működik,csak ez esetben hagyjuk el a fahéjat!)
- 1/2 citrom leve
- diónyi vaj
- kb 30 ml víz
Elkészítése:
A tésztát nem az eredeti recept szerint előző este, hanem a sütés napján állítottam össze (finom lett így is). Ehhez a puha vajat habosra kevertem a cukorral, ezután a tojással, majd a tejjel is. A legvégén adtam hozzá a sót és a vanília eszenciát. Hozzászitáltam a lisztet és a sütőport, belereszeltem a citrom héját és puha tésztát gyúrtam (nekem kellett
még egy csipetnyi liszt, mert ragadt). Nejlon zacskóba csomagolva hűtőszekrénybe tettem pihenni 1 órát.
Sütés előtt kivettem szobahőre, hogy felmelegedjen.
Eközben elkészítettem a tölteléket, amihez az almákat megmostam, megtisztítottam, nagy lyukú reszelőn lereszeltem. A citrom levét rácsavartam és kevés vízzel, fahéjjal, cukorral, kardamommal együtt kis lángon diónyi vajon megpároltam.
A tésztát kb 3 mm vékonyra nyújtottam, ezután 12-15 cm-es kockákra vágtam, majd ezeket átló mentén feleztem, így 2 háromszöget kaptam. A háromszög egyforma száraival
párhuzamosan 2- 2 bevágást ejtettem, a kihűlt tölteléket a tészta közepére helyeztem (kevés vanília pudingot is csempésztem mellé) előbb az egyik oldalról, majd a másikról is ráhajtottam a 2 csücskét.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatva, előmelegített sütőben 180 °C fokon, légkeverésen, kb 15 perc alatt sültek szép világos barnára.
Tipp:
Rácsra sorakoztattam a papucskákat hogy hűljenek, utána porcukorfelhővel
beborítottam mindegyiket.
A tésztája frissen ropogós volt, másnapra megpuhult,ami az ízélményt cseppet sem csorbította!
Népes családomnak nagyon ízlett, ezért többször is el fogom készíteni :)
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »