Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Csaroh (almás papucs) recept

Csaroh (almás papucs)
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Családom minden apraja és nagyja rajong az almás finomságokért. Ezért is örültem meg annyira ennek a csuda finomnak tűnő receptnek. Apróbb változtatásokat eszközöltem, mert a két legnagyobb fiúnál mumus a mazsola a sütikben :) Tehát ez kimaradt! Valamint a vanília puding is abszolút opcionális, nem az eredeti recept része! Első látásra beleszerettem és nem csalódtam. Finom omlós tészta, vaj-puha krémes illatos almával.

    Hozzávalók kb 50 darabhoz:

    • 200 g puha vaj
    • 120 g porcukor
    • 2 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 100 ml tej
    • 8 g sütőpor
    • csipet só
    • 2 teásaknál vanília eszencia
    • 1 citrom reszelt héja
    • 500 liszt

    Töltelékhez:

    • 6 közepes alma (egyenként kb 200 g)
    • 3 evőkanál cukor ( ízlés szerint)
    • 3 teáskanál őrölt fahéj
    • 5 szem kardamom (mézeskalács fűszerkeverékkel is tökéletesen működik,csak ez esetben hagyjuk el a fahéjat!)
    • 1/2 citrom leve
    • diónyi vaj
    • kb 30 ml víz

    Elkészítése:

    A tésztát nem az eredeti recept szerint előző este, hanem a sütés napján állítottam össze (finom lett így is). Ehhez a puha vajat habosra kevertem a cukorral, ezután a tojással, majd a tejjel is. A legvégén adtam hozzá a sót és a vanília eszenciát. Hozzászitáltam a lisztet és a sütőport, belereszeltem a citrom héját és puha tésztát gyúrtam (nekem kellett
    még egy csipetnyi liszt, mert ragadt). Nejlon zacskóba csomagolva hűtőszekrénybe tettem pihenni 1 órát.
    Sütés előtt kivettem szobahőre, hogy felmelegedjen.

    Eközben elkészítettem a tölteléket, amihez az almákat megmostam, megtisztítottam, nagy lyukú reszelőn lereszeltem. A citrom levét rácsavartam és kevés vízzel, fahéjjal, cukorral, kardamommal együtt kis lángon diónyi vajon megpároltam.

    A tésztát kb 3 mm vékonyra nyújtottam, ezután 12-15 cm-es kockákra vágtam, majd ezeket átló mentén feleztem, így 2 háromszöget kaptam. A háromszög egyforma száraival

    párhuzamosan 2- 2 bevágást ejtettem, a kihűlt tölteléket a tészta közepére helyeztem (kevés vanília pudingot is csempésztem mellé) előbb az egyik oldalról, majd a másikról is ráhajtottam a 2 csücskét.

    Sütőpapíros tepsire sorakoztatva, előmelegített sütőben 180 °C fokon, légkeverésen, kb 15 perc alatt sültek szép világos barnára.

    Tipp:

    Rácsra sorakoztattam a papucskákat hogy hűljenek, utána porcukorfelhővel
    beborítottam mindegyiket.
    A tésztája frissen ropogós volt, másnapra megpuhult,ami az ízélményt cseppet sem csorbította!
    Népes családomnak nagyon ízlett, ezért többször is el fogom készíteni :)

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá