Családom minden apraja és nagyja rajong az almás finomságokért. Ezért is örültem meg annyira ennek a csuda finomnak tűnő receptnek. Apróbb változtatásokat eszközöltem, mert a két legnagyobb fiúnál mumus a mazsola a sütikben :) Tehát ez kimaradt! Valamint a vanília puding is abszolút opcionális, nem az eredeti recept része! Első látásra beleszerettem és nem csalódtam. Finom omlós tészta, vaj-puha krémes illatos almával.
Hozzávalók kb 50 darabhoz:
Töltelékhez:
Elkészítése:
A tésztát nem az eredeti recept szerint előző este, hanem a sütés napján állítottam össze (finom lett így is). Ehhez a puha vajat habosra kevertem a cukorral, ezután a tojással, majd a tejjel is. A legvégén adtam hozzá a sót és a vanília eszenciát. Hozzászitáltam a lisztet és a sütőport, belereszeltem a citrom héját és puha tésztát gyúrtam (nekem kellett
még egy csipetnyi liszt, mert ragadt). Nejlon zacskóba csomagolva hűtőszekrénybe tettem pihenni 1 órát.
Sütés előtt kivettem szobahőre, hogy felmelegedjen.
Eközben elkészítettem a tölteléket, amihez az almákat megmostam, megtisztítottam, nagy lyukú reszelőn lereszeltem. A citrom levét rácsavartam és kevés vízzel, fahéjjal, cukorral, kardamommal együtt kis lángon diónyi vajon megpároltam.
A tésztát kb 3 mm vékonyra nyújtottam, ezután 12-15 cm-es kockákra vágtam, majd ezeket átló mentén feleztem, így 2 háromszöget kaptam. A háromszög egyforma száraival
párhuzamosan 2- 2 bevágást ejtettem, a kihűlt tölteléket a tészta közepére helyeztem (kevés vanília pudingot is csempésztem mellé) előbb az egyik oldalról, majd a másikról is ráhajtottam a 2 csücskét.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatva, előmelegített sütőben 180 °C fokon, légkeverésen, kb 15 perc alatt sültek szép világos barnára.
Rácsra sorakoztattam a papucskákat hogy hűljenek, utána porcukorfelhővel
beborítottam mindegyiket.
A tésztája frissen ropogós volt, másnapra megpuhult,ami az ízélményt cseppet sem csorbította!
Népes családomnak nagyon ízlett, ezért többször is el fogom készíteni :)