Croquembouche recept
Hozzávalók:
Égetett tésztához:
- 2.5 dl víz
- 1 csipet só
- 10 dkg vaj
- 15 dkg finomliszt
- 4 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Az ördögpirulák töltéséhez
- 5 dl habtejszín
- 1 ek cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
A karamellhez
- 15 dkg cukor
- 4 ek víz
Elkészítése:
Az égetett tészta hozzávalóiból diónyi ördögpirulákat sütünk az alábbiak szerint: A vizet, a sót és a vajat összeforraljuk, majd állandó keverés közben beleszitáljuk a lisztet. Közepes lángon addig kevergetjük, amíg a liszt egy masszává összeáll.
A masszát még kb. 2 percig kevergetjük a fazékban. A tűzről levéve a tojásokat egyenként adjuk hozzá, és jól keverjük el. A következő tojást csak akkor tegyük bele, ha az előző már elkeveredett. Kinyomózsákkal diónyi nagyságú rózsákat nyomjunk a sütőlemezre, és 200°C-os sütőben 12-15 percig sütjük. Kinyomófejjel nyomjunk egy mélyedést a pirulák aljába.
A tejszínből a cukorral és a vaníliás cukorral verjünk kemény habot, ezzel töltsük meg a kihűlt pirulákat.
A cukorból a vízzel főzzünk világosbarna karamellt, ebben mártsuk meg félig a pirulákat, és tornyozzuk őket az omlós tésztából készült tortalapra. (Vigyázzunk, a karamell nagyon forró!)
Ha szükséges, a karamellt még egyszer melegítsük meg, majd villával húzzunk szálat belőle, és fonjuk be vele a piramist.
sütési hőfok: 200°C
tepsi mérete: 22 cm