Croquembouche

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Croquembouche

Hozzávalók:
Égetett tésztához:

  • 2.5 dl víz
  • 1 csipet só
  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg finomliszt
  • 4 db tojás

Az ördögpirulák töltéséhez

  • 5 dl habtejszín
  • 1 ek cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

A karamellhez

  • 15 dkg cukor
  • 4 ek víz

Elkészítése:

Az égetett tészta hozzávalóiból diónyi ördögpirulákat sütünk az alábbiak szerint: A vizet, a sót és a vajat összeforraljuk, majd állandó keverés közben beleszitáljuk a lisztet. Közepes lángon addig kevergetjük, amíg a liszt egy masszává összeáll.

A masszát még kb. 2 percig kevergetjük a fazékban. A tűzről levéve a tojásokat egyenként adjuk hozzá, és jól keverjük el. A következő tojást csak akkor tegyük bele, ha az előző már elkeveredett. Kinyomózsákkal diónyi nagyságú rózsákat nyomjunk a sütőlemezre, és 200°C-os sütőben 12-15 percig sütjük. Kinyomófejjel nyomjunk egy mélyedést a pirulák aljába.

A tejszínből a cukorral és a vaníliás cukorral verjünk kemény habot, ezzel töltsük meg a kihűlt pirulákat.

A cukorból a vízzel főzzünk világosbarna karamellt, ebben mártsuk meg félig a pirulákat, és tornyozzuk őket az omlós tésztából készült tortalapra. (Vigyázzunk, a karamell nagyon forró!)

Ha szükséges, a karamellt még egyszer melegítsük meg, majd villával húzzunk szálat belőle, és fonjuk be vele a piramist.

sütési hőfok: 200°C
tepsi mérete: 22 cm