Coca-cola szelet recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 23 dkg finomliszt
- 15 dkg kristálycukor
- 2 mk szódabikarbóna
- 1 mk só
- 2 nagyobb FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 150 ml joghurt
- 1,5 tk vanília aroma
- 12 dkg vaj
- 2 púpozott ek holland típusú kakaó
- 5 ek napraforgóolaj
- 250 ml coca-cola
Kakaómáz:
- 15 dkg porcukor
- 10 dkg vaj
- 2 púpozott ek holland kakaópor
- 1 dl coca-cola
- 1 tk vanília aroma
- 1 tk keményítő egy pici vízben feloldva
- 1/4 narancs leve (opcionális)
Tetejére:
- 8 dkg dió lepirítva és durvára vágva
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőnket 180 fokra.
Egy nagyobb keverőtálban keverjük össze a száraz hozzávalókat, azaz a lisztet, a cukrot, a szódabikarbónát és a sót. Keverjük alaposan össze.
Egy másik tálba üssük bele a két egész tojást, és keverjük össze a joghurttal és a vanília aromával.
Egy teflonlábasban közepes lángon olvasszuk fel a vajat. Ezután adjuk hozzá a kakaóport, az olajat és a colát. Melegítsük forrásig, majd húzzuk le a lángról. Hagyjuk kb. 5 percig hűlni, majd öntsük a liszthez a tojásos keverékkel együtt. Alaposan keverjük össze.
Ezt a masszát tegyük egy jól kivajazott tepsibe, és az előmelegített sütőben kb. 30 percig süssük. Amikor már jónak gondoljuk, tűpróbával ellenőrizzük a tésztát (akkor jó, ha a tű- vagy fogpiszkáló „tiszta” amikor kihúzzuk a tésztából). Ezután vegyük ki, és hagyjuk hűlni.
Közben készítsük el a mázat.
Máz készítése:
Tegyük egy teflon edénybe a cukrot, a vajat, a kakaót, az aromát és a colát. Amikor forr, öntsük bele a keményítőt, amit egy kis vízben simára keverünk. Facsarjuk bele a narancs levét, és forraljuk addig, amíg közepesen sűrű nem lesz. Pár percig (kb. 5) hűtsük, majd öntsük le vele a tésztát.
A tetejét szórjuk meg a pirított, és durvára aprított dióval. Egy éjszakát hűtsük a hűtőben, és másnap tálaljuk.
A coca-cola szelet kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 6 g
Szénhidrát: 34 g
Zsír: 20 g