Citromos-krémes szelet recept
Hozzávalók:
- 1 csomag előnyújtott leveles tészta
- 1 ek porcukor
Krémhez:
- 25 dkg mascarpone
- 3 dl habtejszín
- 3-4 ek porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja és leve
Elkészítése:
Az előnyújtott leveles tésztát tekerjük ki a papírból, majd szórjuk meg a porcukor felével. Sodrófával gyengéden menjünk át rajta párszor, hogy a cukor rátapadjon a tésztára, de figyeljünk rá, hogy ne nyújtsuk nagyobbra. (Ha nem előnyújtott tésztával dolgozunk, akkor nyújtsuk ki vékonyra, és szórjuk meg a porcukorral.)
A tésztát tegyük át egy sütőpapírra a cukros felével lefelé. Most szórjuk rá a maradék cukrot a másik felére, és szintén kissé dolgozzuk bele.
A tésztát vágjuk 3 egyforma széles csíkra, és a sütőpapírral együtt emeljük át egy tepsire, és fedjük be egy sütőpapírral. Helyezzünk rá egy akkora tepsit, hogy befedje a tésztacsíkokat. (Azzal, hogy leszorítjuk, a tészta nem fog megemelkedni sütés közben, és finom ropogósra sül.)
Tegyük előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 10-15 perc alatt szép aranybarnára. (Én légkeverésnél 150 fokon, 12 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve vegyük le a tészta tetejéről a tepsit és a sütőpapírt. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A mascarponét keverjük simára a porcukorral, a vaníliás cukorral és a citrom reszelt héjával és levével. (Ízlés szerint adhatunk hozzá több cukrot, esetleg citromlevet is.) A tejszínt verjük fel kemény habbá, és óvatosan keverjük hozzá a citromos krémhez.
Az egyik tésztalapot helyezzük rá egy tálcára, majd kenjük rá a citromos krém felét. Ezután helyezzünk rá egy újabb tésztalapot, kenjük rá a maradék krémet is, végül helyezzük rá a harmadik tésztalapot, és a tenyerünkkel óvatosan nyomkodjuk le egy kicsit.
Ízlés szerint szórjuk meg a tetejét porcukorral.
Tálalás előtt éles késsel szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. Elkészíthetjük akár már előző nap is, ez esetben száraz, hűvös helyen tároljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Klasszikus karácsonyi sütemények-az ünnep elmaradhatatlan ízei
Ebben a gyűjteményben a magyar süteménytradíció legnagyobb kedvenceit talál
Tovább olvasom »
Klasszikusok újragondolva-az íz ugyanaz, a forma egyszerűbb és gyorsabb
A nagy kedvencek hangulata semmit sem változott, mégis modernebb, könnyebbe
Tovább olvasom »
Krémes csodák az ünnepi időszakra – 10 bevált süti recept, amit bátran elkészíthetsz
Az ünnepi készülődésben mindig jól jön néhány biztosan bevált krémes sütemé
Tovább olvasom »
15 perces karácsonyi desszertek: 8 desszertgolyó, amivel bárkit lenyűgözhetsz
A karácsonyi készülődésben mindig jól jönnek azok a desszertek, amelyek gyo
Tovább olvasom »
Hogyan készítsünk tökéletes karácsonyi bejglit?
A karácsony elképzelhetetlen a hagyományos bejgli nélkül, amely nemcsak az
Tovább olvasom »
Serpenyők a konyhában – Milyen legyen az új kedvenc? (x)
A konyha lelke, a mindennapi ételkészítés egyik legfontosabb eszköze a serp
Tovább olvasom »

