Citromos-krémes szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 csomag előnyújtott leveles tészta
  • 1 ek porcukor

Krémhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 3 dl habtejszín
  • 3-4 ek porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja és leve

Elkészítése:

Az előnyújtott leveles tésztát tekerjük ki a papírból, majd szórjuk meg a porcukor felével. Sodrófával gyengéden menjünk át rajta párszor, hogy a cukor rátapadjon a tésztára, de figyeljünk rá, hogy ne nyújtsuk nagyobbra. (Ha nem előnyújtott tésztával dolgozunk, akkor nyújtsuk ki vékonyra, és szórjuk meg a porcukorral.)

A tésztát tegyük át egy sütőpapírra a cukros felével lefelé. Most szórjuk rá a maradék cukrot a másik felére, és szintén kissé dolgozzuk bele.

A tésztát vágjuk 3 egyforma széles csíkra, és a sütőpapírral együtt emeljük át egy tepsire, és fedjük be egy sütőpapírral. Helyezzünk rá egy akkora tepsit, hogy befedje a tésztacsíkokat. (Azzal, hogy leszorítjuk, a tészta nem fog megemelkedni sütés közben, és finom ropogósra sül.)

Tegyük előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 10-15 perc alatt szép aranybarnára. (Én légkeverésnél 150 fokon, 12 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve vegyük le a tészta tetejéről a tepsit és a sütőpapírt. Hagyjuk teljesen kihűlni.

A mascarponét keverjük simára a porcukorral, a vaníliás cukorral és a citrom reszelt héjával és levével. (Ízlés szerint adhatunk hozzá több cukrot, esetleg citromlevet is.) A tejszínt verjük fel kemény habbá, és óvatosan keverjük hozzá a citromos krémhez.

Az egyik tésztalapot helyezzük rá egy tálcára, majd kenjük rá a citromos krém felét. Ezután helyezzünk rá egy újabb tésztalapot, kenjük rá a maradék krémet is, végül helyezzük rá a harmadik tésztalapot, és a tenyerünkkel óvatosan nyomkodjuk le egy kicsit.

Ízlés szerint szórjuk meg a tetejét porcukorral.

Tálalás előtt éles késsel szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. Elkészíthetjük akár már előző nap is,  ez esetben száraz, hűvös helyen tároljuk.