Citromkrémmel töltött mákos linzer recept
Hozzávalók:
Linzerhez:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- csipet só
- 2 ek egész mák
Citromkrémhez:
- 90 g kockázott vaj
- 80 g cukor
- 150 ml facsart citromlé (kb 3 nagy citromnyi, de kóstoljunk az adagolásnál)
- 3 citrom héja
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 ek étkezési keményítő
- csipet só
Elkészítése:
A linzertésztát elkészítjük. A liszthez keverjük a mákot, elmorzsoljuk benne a vajat, majd mehet hozzá a porcukor, só és a tojássárgája.
Amint összeállt csomagoljuk zacskóba és tegyük kicsit hűtőbe.
Kb fél óra múlva nyújtsuk enyhén lisztezett felületen 3 mm vastagra, majd kedvünkre való formával (sima kerek vagy virág) szaggassuk ki. Figyeljünk arra, hogy párban legyenek a lyukas és a teli tésztakorongok.
180 fokon kb 7 perc alatt meg is sülnek, majd hagyjuk kihűlni.
Egy edényben a citrom levét, a cukrot, tojást és a sót a citromhéjjal és a keményítővel alaposan elkeverjük, majd sűrűre főzzük. Amint levesszük a tűzről elkeverjük benne a vajat.
Átszűrjük egy szitán, hogy a héjak fennakadjanak és az esetleges csomók szétmenjenek.
A kihűlt krémet habzsákba tesszük és betöltjük a linzereket.
Porcukorral hintve tálaljuk.
Tipp:
Ebből a mennyiségből kb 30 darab lesz. A citromkrém készítésénél figyeljünk, kóstoljunk, mert a 3 nagy citrom leve igazán savanyúvá, jóóó citromossá tette a krémet. Persze így a finom, ha már citromos valami legyen igazán az. :)