Citromkrémmel töltött mákos linzer

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Linzerhez:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • csipet só
  • 2 ek egész mák

Citromkrémhez:

  • 90 g kockázott vaj
  • 80 g cukor
  • 150 ml facsart citromlé (kb 3 nagy citromnyi, de kóstoljunk az adagolásnál)
  • 3 citrom héja
  • 4 tojás
  • 1 ek étkezési keményítő
  • csipet só

Elkészítése:

A linzertésztát elkészítjük. A liszthez keverjük a mákot, elmorzsoljuk benne a vajat, majd mehet hozzá a porcukor, só és a tojássárgája.

Amint összeállt csomagoljuk zacskóba és tegyük kicsit hűtőbe.

Kb fél óra múlva nyújtsuk enyhén lisztezett felületen 3 mm vastagra, majd kedvünkre való formával (sima kerek vagy virág) szaggassuk ki. Figyeljünk arra, hogy párban legyenek a lyukas és a teli tésztakorongok.

180 fokon kb 7 perc alatt meg is sülnek, majd hagyjuk kihűlni.

Egy edényben a citrom levét, a cukrot, tojást és a sót a citromhéjjal és a keményítővel alaposan elkeverjük, majd sűrűre főzzük. Amint levesszük a tűzről elkeverjük benne a vajat.

Átszűrjük egy szitán, hogy a héjak fennakadjanak és az esetleges csomók szétmenjenek.

A kihűlt krémet habzsákba tesszük és betöltjük a linzereket.

Porcukorral hintve tálaljuk.

Tipp:

Ebből a mennyiségből kb 30 darab lesz. A citromkrém készítésénél figyeljünk, kóstoljunk, mert a 3 nagy citrom leve igazán savanyúvá, jóóó citromossá tette a krémet. Persze így a finom, ha már citromos valami legyen igazán az. :)