Birsalmás pite recept
Hozzávalók 30 cm-es piteformához:
A tésztához:
- 250 g liszt
- 80 g vaj
- 100 g porcukor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS-sárga
- 1 dl tejföl
- csipet só
- 1/2 kávéskanál sütőpor
A töltelékhez:
- 5 közepes méretű birsalma vagy birskörte
- ízlés szerint 5-7 evőkanál (barna) cukor
- 1 kávéskanál fahéj
- 100 ml víz
- ízlés szerint citromhéj
- 1 evőkanál búzadara
Elkészítése:
Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, és fél órát hűtőben pihentetjük. Alaposan megmossuk a birsalmát, felszeleteljük, majd felkockázzuk, és lábosba tesszük a cukorral és a fahéjjal. Felöntjük a vízzel, és lassú tűzön lefedve, időnként megkeverve, puhára pároljuk.
Belekeverjük a búzadarát, majd langyosra hűtjük.
A piteformát hideg vajjal vékonyan kikenjük, lisztezzük. A tészta 2/3 részéből kerek lapot nyújtunk, és kibéleljük vele a formát.
Beleöntjük a tölteléket és elsimítjuk. A maradék tésztából tetszés szerinti mintázatot (rács, levelek,) alakítunk ki, és befedjük a birstölteléket. 180 fokra melegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Langyosra hűtjük, porcukorral megszórjuk, és szeleteljük a pitét.
Tipp:
A birsalmatölteléknél lehet használni ,keményítőt ( 1 desszert kanál) vagy gyümölcszselét.