Birsalmás pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Birsalmás pite

Hozzávalók 30 cm-es piteformához:

A tésztához:

  • 250 g liszt
  • 80 g vaj
  • 100 g porcukor
  • 1 tojás-sárga
  • 1 dl tejföl
  • csipet só
  • 1/2 kávéskanál sütőpor

A töltelékhez:

  • 5 közepes méretű birsalma vagy birskörte
  • ízlés szerint 5-7 evőkanál (barna) cukor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 100 ml víz
  • ízlés szerint citromhéj
  • 1 evőkanál búzadara

Elkészítése:

Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, és fél órát hűtőben pihentetjük. Alaposan megmossuk a birsalmát, felszeleteljük, majd felkockázzuk, és lábosba tesszük a cukorral és a fahéjjal. Felöntjük a vízzel, és lassú tűzön lefedve, időnként megkeverve, puhára pároljuk.

Belekeverjük a búzadarát, majd langyosra hűtjük.

A piteformát hideg vajjal vékonyan kikenjük, lisztezzük. A tészta 2/3 részéből kerek lapot nyújtunk, és kibéleljük vele a formát.

Beleöntjük a tölteléket és elsimítjuk. A maradék tésztából tetszés szerinti mintázatot (rács, levelek,) alakítunk ki, és befedjük a birstölteléket. 180 fokra melegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Langyosra hűtjük, porcukorral megszórjuk, és szeleteljük a pitét.

Tipp:

A birsalmatölteléknél lehet használni ,keményítőt ( 1 desszert kanál) vagy gyümölcszselét.