Hozzávalók 30 cm-es piteformához:
A tésztához:
A töltelékhez:
Elkészítése:
Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, és fél órát hűtőben pihentetjük. Alaposan megmossuk a birsalmát, felszeleteljük, majd felkockázzuk, és lábosba tesszük a cukorral és a fahéjjal. Felöntjük a vízzel, és lassú tűzön lefedve, időnként megkeverve, puhára pároljuk.
Belekeverjük a búzadarát, majd langyosra hűtjük.
A piteformát hideg vajjal vékonyan kikenjük, lisztezzük. A tészta 2/3 részéből kerek lapot nyújtunk, és kibéleljük vele a formát.
Beleöntjük a tölteléket és elsimítjuk. A maradék tésztából tetszés szerinti mintázatot (rács, levelek,) alakítunk ki, és befedjük a birstölteléket. 180 fokra melegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Langyosra hűtjük, porcukorral megszórjuk, és szeleteljük a pitét.
A birsalmatölteléknél lehet használni ,keményítőt ( 1 desszert kanál) vagy gyümölcszselét.