Bejgli/kalács tészta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 1/2 kg liszt
- 25 dkg margarin
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg cukor
- 2 dkg élesztő
- 2 dl tej
- csipet só
Töltelék:
- 30 dkg darált dió
- 20 dkg porcukor
- 10 dkg mazsola
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 1 citrom reszelt héja
- 3 dl víz
Vaníliás töltelék:
- 1 cs vaníliás pudingpor
- 3 dl tej
- 15 dkg margarin
- ízlés szerint cukor
Elkészítése:
A töltelékhez a vizet és a cukrot sűrű sziruppá főzzük, majd beleöntjük a diót. A tűzről levéve összekeverjük és
hozzáadjuk a reszelt citromhajat meg a zsemlemorzsát is és összefőzzük.
A vaníliás töltelékhez a tejben a cukorral felfőzzük a pudingport, majd ha kihűlt kihabosítjuk a margarinnal.
A lisztet a margarinnal, a cukorral, a sóval elkeverjük. Utána belekeverjük a tojásokat. Közben langyos
tejben felfuttatjuk az élesztőt és beleöntjük az előbb elkészített masszába. Az egészet jó alaposan összekeverjük és 2 órát pihentetjük.
Utána 4 pici cipót formázunk belőle, majd egyenként kb 1/2 cm vastagra nyújtjuk,és megtöltjük
a töltelékkel.
A két szélét ráhajtjuk és szépen feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, felvert
tojással megkenjük és még 1 órát pihentetjük. Utána csak felvert tojásfehérjével kenjük meg még kétszer, és fél órát még hidegen pihentetjük.
Végül előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 perc alatt megsütjük.