Bejgli/kalács tészta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tészta:

  • 1/2 kg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 2 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • csipet só

Töltelék:

  • 30 dkg darált dió
  • 20 dkg porcukor
  • 10 dkg mazsola
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 dl víz

Vaníliás töltelék:

  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • 3 dl tej
  • 15 dkg margarin
  • ízlés szerint cukor

Elkészítése:

A töltelékhez a vizet és a cukrot sűrű sziruppá főzzük, majd beleöntjük a diót. A tűzről levéve összekeverjük és
hozzáadjuk a reszelt citromhajat meg a zsemlemorzsát is és összefőzzük.

A vaníliás töltelékhez a tejben a cukorral felfőzzük a pudingport, majd ha kihűlt kihabosítjuk a margarinnal.

A lisztet a margarinnal, a cukorral, a sóval elkeverjük. Utána belekeverjük a tojásokat. Közben langyos
tejben felfuttatjuk az élesztőt és beleöntjük az előbb elkészített masszába. Az egészet jó alaposan összekeverjük és 2 órát pihentetjük.
P1100635
Utána 4 pici cipót formázunk belőle, majd egyenként kb 1/2 cm vastagra nyújtjuk,és megtöltjük
a töltelékkel.

A két szélét ráhajtjuk és szépen feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, felvert
tojással megkenjük és még 1 órát pihentetjük. Utána csak felvert tojásfehérjével kenjük meg még kétszer, és fél órát még hidegen pihentetjük.

Végül előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 perc alatt megsütjük.