Baklava recept

Hozzávalók:
A tészta:
- 12 db réteslap (fagyasztott)
A töltelékhez:
- 400 g dió (darált)
- 2 g fahéj (őrölt)
A rétegezéshez:
- 225 g vaj
A sziruphoz:
- 200 g kristálycukor
- 235 ml víz
- 120 g méz – akác
- vanília eszencia
Elkészítése:
Először melegítsd elő a sütőt 175 C-ra, és készítsd elő a réteslapokat, egy nedves konyharuhával letakarva.
A diót válogasd át és daráld, vagy vágd durvára, majd a fahéjjal keverd össze.
A vajat olvaszd meg, majd egy kevéssel vajazz ki egy 22×33 cm-es 5 cm magas peremű, akár teflonos tepsit.
A réteslapokat vágd pontosan akkorára, mint a tepsi. Két lapot helyezz a kivajazott tepsibe, és kend le vastagon olvasztott vajjal. Újabb két réteslap,és ismét vaj ecsetelés következik.
Most a fahéjas dió 1/3-ad részét szórd a lapokra. Erre újabb két réteslap, és ismét vajjal ecsetelés következik.
Aztán ismét két lap, majd vajjal ecsetelés, és a fahéjas dió utolsó harmada következik. Lezárásként két lap jön, vajjal ecsetelés, és az utolsó két lap.
Most egy éles, vizes késsel vágd egyenlő négyzetekre a baklavát, majd a négyzeteket átlósan vágd félbe.
Ha maradt olvasztott vaj, azt egyenletesen kend rá a tészta tetejére.
A 175 C-ra előmelegített sütőben kb 50 perc alatt süsd készre a baklavát.
Amíg sül a baklava, addig a cukrot tedd fel a vízzel főni. Mikor forr add hozzá a vanília eszenciát és a mézet, majd jól forrald össze.
Mikor a baklavát kiveszed a sütőből, azonnal, forrón locsold rá a mézes szirupot, és hagyd teljesen kihűlni.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Frissítő gyümölcsök és isteni krémek – 12 tökéletes desszert, amit egyszerűen muszáj kipróbálnod!
A gyümölcsök és a lágy krémek tökéletes párost alkotnak, ha frissítő és ell
Tovább olvasom »
Egészséges étkezés a munkahelyen – a Jooble szakértői véleménye (x)
Szeretnél hosszú távon fenntartható egészséges életmódot élni, de a munkahe
Tovább olvasom »
Ropogós, sajtos, omlós – 10 sós süti, amit imádni fogsz
A sós sütemények mindig biztos sikert aratnak, legyen szó vendégvárásról, e
Tovább olvasom »
12 házi ostyasüti, amit nem lehet abbahagyni
Az ostyás sütemények mindig könnyed, ropogós és krémes kombinációjukkal hód
Tovább olvasom »
A kávé szerelmeseinek – 8 süti, amit imádni fogtok
A kávé nemcsak a reggelek elengedhetetlen része, hanem a desszertek világáb
Tovább olvasom »
Krémes csodák – 12 ellenállhatatlan krémes süti recept
A sütemények világában a krémes desszertek mindig különleges helyet foglaln
Tovább olvasom »