Baklava recept

Hozzávalók:
A tészta:
- 12 db réteslap (fagyasztott)
A töltelékhez:
- 400 g dió (darált)
- 2 g fahéj (őrölt)
A rétegezéshez:
- 225 g vaj
A sziruphoz:
- 200 g kristálycukor
- 235 ml víz
- 120 g méz – akác
- vanília eszencia
Elkészítése:
Először melegítsd elő a sütőt 175 C-ra, és készítsd elő a réteslapokat, egy nedves konyharuhával letakarva.
A diót válogasd át és daráld, vagy vágd durvára, majd a fahéjjal keverd össze.
A vajat olvaszd meg, majd egy kevéssel vajazz ki egy 22×33 cm-es 5 cm magas peremű, akár teflonos tepsit.
A réteslapokat vágd pontosan akkorára, mint a tepsi. Két lapot helyezz a kivajazott tepsibe, és kend le vastagon olvasztott vajjal. Újabb két réteslap,és ismét vaj ecsetelés következik.
Most a fahéjas dió 1/3-ad részét szórd a lapokra. Erre újabb két réteslap, és ismét vajjal ecsetelés következik.
Aztán ismét két lap, majd vajjal ecsetelés, és a fahéjas dió utolsó harmada következik. Lezárásként két lap jön, vajjal ecsetelés, és az utolsó két lap.
Most egy éles, vizes késsel vágd egyenlő négyzetekre a baklavát, majd a négyzeteket átlósan vágd félbe.
Ha maradt olvasztott vaj, azt egyenletesen kend rá a tészta tetejére.
A 175 C-ra előmelegített sütőben kb 50 perc alatt süsd készre a baklavát.
Amíg sül a baklava, addig a cukrot tedd fel a vízzel főni. Mikor forr add hozzá a vanília eszenciát és a mézet, majd jól forrald össze.
Mikor a baklavát kiveszed a sütőből, azonnal, forrón locsold rá a mézes szirupot, és hagyd teljesen kihűlni.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »