Baklava recept

Hozzávalók:
A tészta:
- 12 db réteslap (fagyasztott)
A töltelékhez:
- 400 g dió (darált)
- 2 g fahéj (őrölt)
A rétegezéshez:
- 225 g vaj
A sziruphoz:
- 200 g kristálycukor
- 235 ml víz
- 120 g méz – akác
- vanília eszencia
Elkészítése:
Először melegítsd elő a sütőt 175 C-ra, és készítsd elő a réteslapokat, egy nedves konyharuhával letakarva.
A diót válogasd át és daráld, vagy vágd durvára, majd a fahéjjal keverd össze.
A vajat olvaszd meg, majd egy kevéssel vajazz ki egy 22×33 cm-es 5 cm magas peremű, akár teflonos tepsit.
A réteslapokat vágd pontosan akkorára, mint a tepsi. Két lapot helyezz a kivajazott tepsibe, és kend le vastagon olvasztott vajjal. Újabb két réteslap,és ismét vaj ecsetelés következik.
Most a fahéjas dió 1/3-ad részét szórd a lapokra. Erre újabb két réteslap, és ismét vajjal ecsetelés következik.
Aztán ismét két lap, majd vajjal ecsetelés, és a fahéjas dió utolsó harmada következik. Lezárásként két lap jön, vajjal ecsetelés, és az utolsó két lap.
Most egy éles, vizes késsel vágd egyenlő négyzetekre a baklavát, majd a négyzeteket átlósan vágd félbe.
Ha maradt olvasztott vaj, azt egyenletesen kend rá a tészta tetejére.
A 175 C-ra előmelegített sütőben kb 50 perc alatt süsd készre a baklavát.
Amíg sül a baklava, addig a cukrot tedd fel a vízzel főni. Mikor forr add hozzá a vanília eszenciát és a mézet, majd jól forrald össze.
Mikor a baklavát kiveszed a sütőből, azonnal, forrón locsold rá a mézes szirupot, és hagyd teljesen kihűlni.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »