Baklava recept
Hozzávalók:
A tészta:
- 12 db réteslap (fagyasztott)
A töltelékhez:
- 400 g dió (darált)
- 2 g fahéj (őrölt)
A rétegezéshez:
- 225 g vaj
A sziruphoz:
- 200 g kristálycukor
- 235 ml víz
- 120 g méz – akác
- vanília eszencia
Elkészítése:
Először melegítsd elő a sütőt 175 C-ra, és készítsd elő a réteslapokat, egy nedves konyharuhával letakarva.
A diót válogasd át és daráld, vagy vágd durvára, majd a fahéjjal keverd össze.
A vajat olvaszd meg, majd egy kevéssel vajazz ki egy 22×33 cm-es 5 cm magas peremű, akár teflonos tepsit.
A réteslapokat vágd pontosan akkorára, mint a tepsi. Két lapot helyezz a kivajazott tepsibe, és kend le vastagon olvasztott vajjal. Újabb két réteslap,és ismét vaj ecsetelés következik.
Most a fahéjas dió 1/3-ad részét szórd a lapokra. Erre újabb két réteslap, és ismét vajjal ecsetelés következik.
Aztán ismét két lap, majd vajjal ecsetelés, és a fahéjas dió utolsó harmada következik. Lezárásként két lap jön, vajjal ecsetelés, és az utolsó két lap.
Most egy éles, vizes késsel vágd egyenlő négyzetekre a baklavát, majd a négyzeteket átlósan vágd félbe.
Ha maradt olvasztott vaj, azt egyenletesen kend rá a tészta tetejére.
A 175 C-ra előmelegített sütőben kb 50 perc alatt süsd készre a baklavát.
Amíg sül a baklava, addig a cukrot tedd fel a vízzel főni. Mikor forr add hozzá a vanília eszenciát és a mézet, majd jól forrald össze.
Mikor a baklavát kiveszed a sütőből, azonnal, forrón locsold rá a mézes szirupot, és hagyd teljesen kihűlni.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Márton-napi lakoma: 10 libás finomság, amit ki kell próbálnod
Márton napján hagyományosan libát eszünk és újbort kóstolunk, hiszen a néph
Tovább olvasom »
Golyó‑desszertek percek alatt: 8 sütés nélküli finomság
Ha gyorsan kell valami édes kényeztetés, amiben nincs sütő használat, akkor
Tovább olvasom »
Szaftos, omlós, fűszeres – 12 sertéshúsos étel, amit újra és újra elkészítenél
Ha valami igazán laktató és ízletes fogásra vágysz, a sertéshúsos receptek
Tovább olvasom »
Villámreceptek húsimádóknak és rohanóknak
Ebben a válogatásban olyan fogásokat találsz, amit gyorsan elkészíthetsz: l
Tovább olvasom »
Madeleine-válogatás: 6 variáció egy süteményre
A madeleine az a sütemény, ami mellett könnyű elidőzni. Nem hivalkodó, még
Tovább olvasom »
Házi hamburgerek: klasszikustól a különlegesig
A hamburger az egyik legszabadabb étel: mindenki a saját ízlésére formálhat
Tovább olvasom »

