Baklava

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:
A tészta:

  • 12 db réteslap (fagyasztott)

A töltelékhez:

  • 400 g dió (darált)
  • 2 g fahéj (őrölt)

A rétegezéshez:

  • 225 g vaj

A sziruphoz:

  • 200 g kristálycukor
  • 235 ml víz
  • 120 g méz – akác
  • vanília eszencia

Elkészítése:

Először melegítsd elő a sütőt 175 C-ra, és készítsd elő a réteslapokat, egy nedves konyharuhával letakarva.

A diót válogasd át és daráld, vagy vágd durvára, majd a fahéjjal keverd össze.

A vajat olvaszd meg, majd egy kevéssel vajazz ki egy 22×33 cm-es 5 cm magas peremű, akár teflonos tepsit.

A réteslapokat vágd pontosan akkorára, mint a tepsi. Két lapot helyezz a kivajazott tepsibe, és kend le vastagon olvasztott vajjal. Újabb két réteslap,és ismét vaj ecsetelés következik.

Most a fahéjas dió 1/3-ad részét szórd a lapokra. Erre újabb két réteslap, és ismét vajjal ecsetelés következik.

Aztán ismét két lap, majd vajjal ecsetelés, és a fahéjas dió utolsó harmada következik. Lezárásként két lap jön, vajjal ecsetelés, és az utolsó két lap.

Most egy éles, vizes késsel vágd egyenlő négyzetekre a baklavát, majd a négyzeteket átlósan vágd félbe.

Ha maradt olvasztott vaj, azt egyenletesen kend rá a tészta tetejére.

A 175 C-ra előmelegített sütőben kb 50 perc alatt süsd készre a baklavát.

Amíg sül a baklava, addig a cukrot tedd fel a vízzel főni. Mikor forr add hozzá a vanília eszenciát és a mézet, majd jól forrald össze.

Mikor a baklavát kiveszed a sütőből, azonnal, forrón locsold rá a mézes szirupot, és hagyd teljesen kihűlni.