Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Bajor mákos kalács recept

Bajor mákos kalács
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    A kelt tésztához:

    • 35 dkg liszt
    • 2 dkg élesztő
    • 1,25 dl langyos tej
    • 5 dkg vaj
    • 4 dkg cukor
    • 1/4 kk só
    • 1 darab  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    A mák töltelékhez:

    • 30 dkg darált mák
    • 1 dl tej
    • 2 ek étkezési keményítő
    • 1 darab  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 5 dkg vaj
    • 10 dkg cukor
    • 3 dkg aranymazsola
    • 1 citrom reszelt héja
    • kevés rum (amibe áztatjuk a mazsolát)
    • 1 csomag vaníliás cukor

    Továbbá

    • vaj a sütő kikenéséhez
    • 10 dkg baracklekvár /házi/
    • 10 dkg fondant
    • mandulaforgács

    Elkészítése:

    A hozzávalókból, kelt tésztát készítünk dagasztógéppel. Letakarva meleg helyen kelesztjük 1/2 órát, majd átgyúrjuk, újabb 1/2 órát kelni hagyjuk.

    A tejet a mákkal, keményítővel, cukorral, összekeverjük, és állni hagyjuk 10 percig. Azután feltesszük főzni 10 percre, és hagyjuk kihűlni. A reszelt citromhéjat, a rumban megáztatott mazsolát, és vaníliás cukrot később keverjük bele, és a vajjal kikeverjük utoljára, hogy sűrű masszát kapjunk.

    Nem baj, ha egy kicsit ragad, de ne folyjon. Hűtőbe tegyük be. A szépen megkelt tésztát kinyújtjuk egy 30 x 40 cm-es lapra. A tölteléket középre a tésztára kenjük, vízbe mártott kenőkéssel kb. 8 cm-es szélességben. A tésztaszéleket mindkét oldalon 2 cm-enként, rézsútosan bevágjuk, derelyevágóval.

    Ezután egymásra hajtogatjuk, mintha fonnánk, és duplára kelesztjük. 210 fokosra előmelegítjük a sütőt, és 180 fokon 30 percig sütjük. A sárgabaracklekvárt 2-3 ek. vízzel addig keverjük, míg folyékony nem lesz. Vékonyan megkenjük vele a sütőből kivett forró kalács tetejét, hagyjuk megszáradni.

    A fondantot elkészítjük, 3 ek. porcukrot kevés citromlével és rumaromával jól kikeverjük, és egyenletesen bevonjuk-megfényezzük vele a kalácsot. Megszórjuk mandulaforgáccsal, és hideg helyre tesszük szikkadni. Másnap szeleteljük fel.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá