Bajor mákos kalács recept
Hozzávalók:
A kelt tésztához:
- 35 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 1,25 dl langyos tej
- 5 dkg vaj
- 4 dkg cukor
- 1/4 kk só
- 1 darab FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
A mák töltelékhez:
- 30 dkg darált mák
- 1 dl tej
- 2 ek étkezési keményítő
- 1 darab FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 5 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 3 dkg aranymazsola
- 1 citrom reszelt héja
- kevés rum (amibe áztatjuk a mazsolát)
- 1 csomag vaníliás cukor
Továbbá
- vaj a sütő kikenéséhez
- 10 dkg baracklekvár /házi/
- 10 dkg fondant
- mandulaforgács
Elkészítése:
A hozzávalókból, kelt tésztát készítünk dagasztógéppel. Letakarva meleg helyen kelesztjük 1/2 órát, majd átgyúrjuk, újabb 1/2 órát kelni hagyjuk.
A tejet a mákkal, keményítővel, cukorral, összekeverjük, és állni hagyjuk 10 percig. Azután feltesszük főzni 10 percre, és hagyjuk kihűlni. A reszelt citromhéjat, a rumban megáztatott mazsolát, és vaníliás cukrot később keverjük bele, és a vajjal kikeverjük utoljára, hogy sűrű masszát kapjunk.
Nem baj, ha egy kicsit ragad, de ne folyjon. Hűtőbe tegyük be. A szépen megkelt tésztát kinyújtjuk egy 30 x 40 cm-es lapra. A tölteléket középre a tésztára kenjük, vízbe mártott kenőkéssel kb. 8 cm-es szélességben. A tésztaszéleket mindkét oldalon 2 cm-enként, rézsútosan bevágjuk, derelyevágóval.
Ezután egymásra hajtogatjuk, mintha fonnánk, és duplára kelesztjük. 210 fokosra előmelegítjük a sütőt, és 180 fokon 30 percig sütjük. A sárgabaracklekvárt 2-3 ek. vízzel addig keverjük, míg folyékony nem lesz. Vékonyan megkenjük vele a sütőből kivett forró kalács tetejét, hagyjuk megszáradni.
A fondantot elkészítjük, 3 ek. porcukrot kevés citromlével és rumaromával jól kikeverjük, és egyenletesen bevonjuk-megfényezzük vele a kalácsot. Megszórjuk mandulaforgáccsal, és hideg helyre tesszük szikkadni. Másnap szeleteljük fel.