Bajor mákos kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

A kelt tésztához:

  • 35 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1,25 dl langyos tej
  • 5 dkg vaj
  • 4 dkg cukor
  • 1/4 kk só
  • 1 darab tojás

A mák töltelékhez:

  • 30 dkg darált mák
  • 1 dl tej
  • 2 ek étkezési keményítő
  • 1 darab tojássárgája
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 3 dkg aranymazsola
  • 1 citrom reszelt héja
  • kevés rum (amibe áztatjuk a mazsolát)
  • 1 csomag vaníliás cukor

Továbbá

  • vaj a sütő kikenéséhez
  • 10 dkg baracklekvár /házi/
  • 10 dkg fondant
  • mandulaforgács

Elkészítése:

A hozzávalókból, kelt tésztát készítünk dagasztógéppel. Letakarva meleg helyen kelesztjük 1/2 órát, majd átgyúrjuk, újabb 1/2 órát kelni hagyjuk.

A tejet a mákkal, keményítővel, cukorral, összekeverjük, és állni hagyjuk 10 percig. Azután feltesszük főzni 10 percre, és hagyjuk kihűlni. A reszelt citromhéjat, a rumban megáztatott mazsolát, és vaníliás cukrot később keverjük bele, és a vajjal kikeverjük utoljára, hogy sűrű masszát kapjunk.

Nem baj, ha egy kicsit ragad, de ne folyjon. Hűtőbe tegyük be. A szépen megkelt tésztát kinyújtjuk egy 30 x 40 cm-es lapra. A tölteléket középre a tésztára kenjük, vízbe mártott kenőkéssel kb. 8 cm-es szélességben. A tésztaszéleket mindkét oldalon 2 cm-enként, rézsútosan bevágjuk, derelyevágóval.

Ezután egymásra hajtogatjuk, mintha fonnánk, és duplára kelesztjük. 210 fokosra előmelegítjük a sütőt, és 180 fokon 30 percig sütjük. A sárgabaracklekvárt 2-3 ek. vízzel addig keverjük, míg folyékony nem lesz. Vékonyan megkenjük vele a sütőből kivett forró kalács tetejét, hagyjuk megszáradni.

A fondantot elkészítjük, 3 ek. porcukrot kevés citromlével és rumaromával jól kikeverjük, és egyenletesen bevonjuk-megfényezzük vele a kalácsot. Megszórjuk mandulaforgáccsal, és hideg helyre tesszük szikkadni. Másnap szeleteljük fel.