Aszalt szilvával töltött puszedli recept

Hozzávalók:
Puszedli:
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 12,5 dkg margarin
- 12,5 dkg akácméz
- 1 citrom és 1 narancs reszelt héja
- 20 dkg porcukor
- 0,5 csomag sütőpor
- 40 dkg liszt
- 4 ek tejföl
- 1 púpos kk őrölt fahéj
- 1 púpos kk őrölt szegfűszeg
- 1 púpos kk őrölt gyömbér
Töltelék:
- aszalt szilva
Csokiglazúr:
- 250 ml 30%-os habtejszín
- 1 ek vaníliakivonat
- 1 tk rum
- 250 g étcsokoládé (min. 70%-os)
- 20 g vaj
Tetejére:
- 50 g gőz felett olvasztott tejcsokoládé
Elkészítése:
A tésztát előző este kavarjuk ki.
A tojásokat a citrom és a narancs reszelt héjával, a porcukorral és fél citrom levével kikeverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a fahéjjal, szegfűszeggel és a gyömbérrel.
A margarint és a mézet felolvasztjuk, majd amikor már kéz meleg, hozzákeverjük a tojásos keveréket. Elkeverjük, majd mehet hozzá a lisztes keverék és a tejföl. Alaposan összegyúrjuk és fóliába csomagolva egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap lisztes kézzel diónyi gombócokat formálunk belőle, majd mindegyik gombóc közepébe egy-egy szem aszalt szilvát teszünk. Összegömbölygetjük és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk kis helyet hagyva köztük. A tetejüket picit lenyomjuk és előmelegített sütőben, 180 fokon készre sütjük (10-12 perc). Akkor van kész, ha a puszedlik alja kicsit barna, de csak épphogy, a tetejét pedig már nem lehet benyomni.
Hagyjuk kihűlni. Amikor teljesen kihűltek a puszedlik, elkészítjük a csokiglazúrt. Ehhez a tejszínt a vaníliával és a rummal felforraljuk. Az étcsokit egy mély keverőtálba összetörjük és hozzáadjuk a felkockázott vajat is. A forró tejszínes keveréket ráöntjük és gyors mozdulatokkal simára keverjük. Ebbe mártjuk a kihűlt puszedlikat, vagy rácsra téve, a mázzal locsoljuk meg azokat.
Hagyjuk hűvös helyen teljesen megszáradni. Amikor ezzel is megvagyunk, a gőz felett megolvasztott tejcsokit kicsit hűtsük le, de maradjon folyékony. Egy műanyag zacskóba öntsük át, csavarjuk meg a csokimáz végénél, s egy apró nyílást vágjunk a zacskó csücskénél, ahol majd a csoki kifolyhat. Gyors mozdulatokkal rácsozzuk be a puszedlik tetejét.
Hideg helyen hagyjuk megszilárdulni, majd fedett dobozokban, hűvös helyen – pl. kamrában – tároljuk.
Jó étvágyat!
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »