Aszalt szilvával töltött puszedli recept

Hozzávalók:
Puszedli:
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 12,5 dkg margarin
- 12,5 dkg akácméz
- 1 citrom és 1 narancs reszelt héja
- 20 dkg porcukor
- 0,5 csomag sütőpor
- 40 dkg liszt
- 4 ek tejföl
- 1 púpos kk őrölt fahéj
- 1 púpos kk őrölt szegfűszeg
- 1 púpos kk őrölt gyömbér
Töltelék:
- aszalt szilva
Csokiglazúr:
- 250 ml 30%-os habtejszín
- 1 ek vaníliakivonat
- 1 tk rum
- 250 g étcsokoládé (min. 70%-os)
- 20 g vaj
Tetejére:
- 50 g gőz felett olvasztott tejcsokoládé
Elkészítése:
A tésztát előző este kavarjuk ki.
A tojásokat a citrom és a narancs reszelt héjával, a porcukorral és fél citrom levével kikeverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a fahéjjal, szegfűszeggel és a gyömbérrel.
A margarint és a mézet felolvasztjuk, majd amikor már kéz meleg, hozzákeverjük a tojásos keveréket. Elkeverjük, majd mehet hozzá a lisztes keverék és a tejföl. Alaposan összegyúrjuk és fóliába csomagolva egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap lisztes kézzel diónyi gombócokat formálunk belőle, majd mindegyik gombóc közepébe egy-egy szem aszalt szilvát teszünk. Összegömbölygetjük és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk kis helyet hagyva köztük. A tetejüket picit lenyomjuk és előmelegített sütőben, 180 fokon készre sütjük (10-12 perc). Akkor van kész, ha a puszedlik alja kicsit barna, de csak épphogy, a tetejét pedig már nem lehet benyomni.
Hagyjuk kihűlni. Amikor teljesen kihűltek a puszedlik, elkészítjük a csokiglazúrt. Ehhez a tejszínt a vaníliával és a rummal felforraljuk. Az étcsokit egy mély keverőtálba összetörjük és hozzáadjuk a felkockázott vajat is. A forró tejszínes keveréket ráöntjük és gyors mozdulatokkal simára keverjük. Ebbe mártjuk a kihűlt puszedlikat, vagy rácsra téve, a mázzal locsoljuk meg azokat.
Hagyjuk hűvös helyen teljesen megszáradni. Amikor ezzel is megvagyunk, a gőz felett megolvasztott tejcsokit kicsit hűtsük le, de maradjon folyékony. Egy műanyag zacskóba öntsük át, csavarjuk meg a csokimáz végénél, s egy apró nyílást vágjunk a zacskó csücskénél, ahol majd a csoki kifolyhat. Gyors mozdulatokkal rácsozzuk be a puszedlik tetejét.
Hideg helyen hagyjuk megszilárdulni, majd fedett dobozokban, hűvös helyen – pl. kamrában – tároljuk.
Jó étvágyat!
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Frissítő gyümölcsök és isteni krémek – 12 tökéletes desszert, amit egyszerűen muszáj kipróbálnod!
A gyümölcsök és a lágy krémek tökéletes párost alkotnak, ha frissítő és ell
Tovább olvasom »
Egészséges étkezés a munkahelyen – a Jooble szakértői véleménye (x)
Szeretnél hosszú távon fenntartható egészséges életmódot élni, de a munkahe
Tovább olvasom »
Ropogós, sajtos, omlós – 10 sós süti, amit imádni fogsz
A sós sütemények mindig biztos sikert aratnak, legyen szó vendégvárásról, e
Tovább olvasom »
12 házi ostyasüti, amit nem lehet abbahagyni
Az ostyás sütemények mindig könnyed, ropogós és krémes kombinációjukkal hód
Tovább olvasom »
A kávé szerelmeseinek – 8 süti, amit imádni fogtok
A kávé nemcsak a reggelek elengedhetetlen része, hanem a desszertek világáb
Tovább olvasom »
Krémes csodák – 12 ellenállhatatlan krémes süti recept
A sütemények világában a krémes desszertek mindig különleges helyet foglaln
Tovább olvasom »