Angol almatorta recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
A tésztához:
- 250 g liszt
- 150 g vaj
- 36 g kristálycukor
- 2 evőkanál víz
- só
A töltelékhez:
- 750 g alma
- 1 db citrom
- 1 teáskanál fahéj (őrölt)
- 54 g kristálycukor
- 15 g étkezési keményítő
- 110 g sárgabaracklekvár
Elkészítése:
A tésztához az alapanyagokat egy tálba tesszük és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd egy órát lefedve a hűtőben pihentetjük. Fontos, hogy a vaj hideg legyen, csak így lesz jó a tészta!
Az almákat hámozás után félbevágjuk és a csutkát eltávolítjuk, majd felkockázzuk kb 1,5 x 1,5 cm-es darabokra. A citrom levét rácsavarjuk, a fahéjat, cukrot, keményítőt és a lekvárt az almára tesszük és alaposan összekeverjük. Itt már előmelegíthetjük a sütőt 180 fokra.
A tésztát elfelezzük és az egyik felét kerekre nyújtjuk, majd egy 28 cm-es kerek formát kibélelünk vele, a széleket levágjuk és félretesszük.
Beleöntjük az almás tölteléket és a tészta másik felét is kinyújtjuk, szintén nagyobbra, mert a leeső részekből készül a díszítése. A kinyújtott tésztával lefedjük az almatölteléket.
Amikor a befedtük az almát, a tésztát kézzel rányomkodjuk, simogatjuk, hogy az almák alatta elrendeződjenek, és ne legyen levegős, majd a tenyerünkkel bevizezzük, hogy a díszek rátapadjanak.
A díszekhez a maradék tésztát összegyúrjuk és újra kinyújtjuk, majd derelyevágóval 1 cm-es íveket vágunk, és a torta szélére rakjuk. Középre egy kerek lyukat vágunk, hogy a sütés közben keletkező gőzök távozhassanak vagy villával megszurkáljuk.
Az előmelegített 180 fokos sütőben kb 45-50 percig sütjük. Amikor kivettük a sütőből, baracklekvárral megkenjük a tetejét, hogy fényes legyen.
Ha langyosan felvágjuk még folyni fog a fahéjas almás szaft, hidegen kicsit könnyebb tálalni.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

A nagy konyhai robotgép teszt: nem mindig a legdrágább a legjobb
A Teszt Plussz Magazin nemcsak a magyar-, hanem a globális piacot is vizsgá
Tovább olvasom »
10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »
8 izgalmas sütés nélküli golyó, amit egyszerűen imádni fogsz
Ezeket a sütés nélküli golyókat percek alatt elkészítheted, mégis úgy hatna
Tovább olvasom »
Könnyű és ízletes cukkinis ételek – puffancstól a lepényig
A cukkini az az alapanyag, ami mindig kéznél van, mégis millióféleképpen va
Tovább olvasom »
12 mennyei gombás recept – tésztától a húsos fogásokig
10 mennyei gombás recept tészta, csirke, gratin és vegetáriánus lehetőségek
Tovább olvasom »