Angol almatorta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
A tésztához:
- 250 g liszt
- 150 g vaj
- 36 g kristálycukor
- 2 evőkanál víz
- só
A töltelékhez:
- 750 g alma
- 1 db citrom
- 1 teáskanál fahéj (őrölt)
- 54 g kristálycukor
- 15 g étkezési keményítő
- 110 g sárgabaracklekvár
Elkészítése:
A tésztához az alapanyagokat egy tálba tesszük és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd egy órát lefedve a hűtőben pihentetjük. Fontos, hogy a vaj hideg legyen, csak így lesz jó a tészta!
Az almákat hámozás után félbevágjuk és a csutkát eltávolítjuk, majd felkockázzuk kb 1,5 x 1,5 cm-es darabokra. A citrom levét rácsavarjuk, a fahéjat, cukrot, keményítőt és a lekvárt az almára tesszük és alaposan összekeverjük. Itt már előmelegíthetjük a sütőt 180 fokra.
A tésztát elfelezzük és az egyik felét kerekre nyújtjuk, majd egy 28 cm-es kerek formát kibélelünk vele, a széleket levágjuk és félretesszük.
Beleöntjük az almás tölteléket és a tészta másik felét is kinyújtjuk, szintén nagyobbra, mert a leeső részekből készül a díszítése. A kinyújtott tésztával lefedjük az almatölteléket.
Amikor a befedtük az almát, a tésztát kézzel rányomkodjuk, simogatjuk, hogy az almák alatta elrendeződjenek, és ne legyen levegős, majd a tenyerünkkel bevizezzük, hogy a díszek rátapadjanak.
A díszekhez a maradék tésztát összegyúrjuk és újra kinyújtjuk, majd derelyevágóval 1 cm-es íveket vágunk, és a torta szélére rakjuk. Középre egy kerek lyukat vágunk, hogy a sütés közben keletkező gőzök távozhassanak vagy villával megszurkáljuk.
Az előmelegített 180 fokos sütőben kb 45-50 percig sütjük. Amikor kivettük a sütőből, baracklekvárral megkenjük a tetejét, hogy fényes legyen.
Ha langyosan felvágjuk még folyni fog a fahéjas almás szaft, hidegen kicsit könnyebb tálalni.