Angol almatorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
130 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Angol almatorta

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 250 g liszt
  • 150 g vaj
  • 36 g kristálycukor
  • 2 evőkanál víz

A töltelékhez:

  • 750 g alma
  • 1 db citrom
  • 1 teáskanál fahéj (őrölt)
  • 54 g kristálycukor
  • 15 g étkezési keményítő
  • 110 g sárgabaracklekvár

Elkészítése:
A tésztához az alapanyagokat egy tálba tesszük és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd egy órát lefedve a hűtőben pihentetjük. Fontos, hogy a vaj hideg legyen, csak így lesz jó a tészta!

Az almákat hámozás után félbevágjuk és a csutkát eltávolítjuk, majd felkockázzuk kb 1,5 x 1,5 cm-es darabokra. A citrom levét rácsavarjuk, a fahéjat, cukrot, keményítőt és a lekvárt az almára tesszük és alaposan összekeverjük. Itt már előmelegíthetjük a sütőt 180 fokra.

A tésztát elfelezzük és az egyik felét kerekre nyújtjuk, majd egy 28 cm-es kerek formát kibélelünk vele, a széleket levágjuk és félretesszük.

Beleöntjük az almás tölteléket és a tészta másik felét is kinyújtjuk, szintén nagyobbra, mert a leeső részekből készül a díszítése. A kinyújtott tésztával lefedjük az almatölteléket.

Amikor a befedtük az almát, a tésztát kézzel rányomkodjuk, simogatjuk, hogy az almák alatta elrendeződjenek, és ne legyen levegős, majd a tenyerünkkel bevizezzük, hogy a díszek rátapadjanak.

A díszekhez a maradék tésztát összegyúrjuk és újra kinyújtjuk, majd derelyevágóval 1 cm-es íveket vágunk, és a torta szélére rakjuk. Középre egy kerek lyukat vágunk, hogy a sütés közben keletkező gőzök távozhassanak vagy villával megszurkáljuk.

Az előmelegített 180 fokos sütőben kb 45-50 percig sütjük. Amikor kivettük a sütőből, baracklekvárral megkenjük a tetejét, hogy fényes legyen.

Ha langyosan felvágjuk még folyni fog a fahéjas almás szaft, hidegen kicsit könnyebb tálalni.