Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Almás zserbó recept

Almás zserbó
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    Tészta:

    • 15 dkg vaj
    • 35 dkg liszt
    • 3 ek porcukor
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 1 ek tejföl
    • 1 dkg élesztő
    • 1 dl tej

    Töltelék:

    • 5 közepes alma lereszelve
    • 25 dkg darált dió
    • 6 ek lekvár (nálam ribizli, mert szerintem ez passzol az almához, de ha ilyenünk nincs, jó a sárgabarack is)
    • 3 ek porcukor
    • 2 ek kristálycukor
    • 1 mk fahéj (amit a kristálycukorral összekeverünk)

    Bevonat:

    • 3 ek kakaó (jó minőségű, holland típusú)
    • 3 ek kristálycukor
    • víz
    • 3 dkg vaj

    Elkészítése:

    Az almát hámozzuk meg, és reszeljük le, majd tegyük félre.
    Ezután készítsük el a tésztát.

    Olvasszuk fel a vajat, és picit várjunk, amíg lehűl, majd keverjük bele a cukrot és a tojássárgáját. Egy másik edénybe rakjuk a lisztet, tegyük hozzá a szoba hőmérsékletű tejet, tejfölt, majd morzsoljuk bele az élesztőt is. Gyúrjunk belőle lágy tésztát, és letakarva szoba hőmérsékleten pihentessük 30 percet.

    Közben a diót és a cukrot keverjük össze.

    Ha letelt a tészta pihentetésének ideje, válasszuk a cipót három részre, és az elsőt nyújtsuk ki.
    Ezt a tésztát tegyük egy kivajazott tepsibe, és villával szurkáljuk meg a felületét. Ezután kenjük le 3 evőkanál lekvárral.

    Erre jöhet a cukros dió, majd a kinyomkodott alma. Szórjuk meg az almát egy evőkanál fahéjas cukorral.
    Ezután jöhet a második kinyújtott tésztaréteg, és következhet a következő réteg ugyanebben a sorrendben.

    A végén a harmadik tésztával lezárjuk, és ezt is megszurkáljuk. A sütit óvatosan nyomkodjuk le, és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt süssük enyhén barna színűre. Teljesen hűtsük ki, és közben készítsük el a bevonatot.

    Ehhez a kakaót és a cukrot keverjük el annyi vízzel, hogy jó sűrű masszát kapjunk. Tegyük fel a tűzre, és forraljuk 2-3 percet, ezután keverjük hozzá a vajat, és hűtsük langyosra. Öntsük a sütemény tetejére, szépen simítsuk le, és hagyjuk legalább egy éjszakát a hűtőben „érni” a zserbót.

    A almás zserbó kalória és tápérték tartalma:

    Kalória: 266 kcal
    Fehérje: 5 g
    Szénhidrát: 32 g
    Zsír: 13 g
    Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá